Gemeenteraad Hoorn neemt begroting 2012 aan

9-11-2011

HOORN - Een meerderheid van de gemeenteraad nam op dinsdag 8 november 2011 de begroting 2012 aan. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen. Hiermee besloot de raad definitief welke plannen in 2012 worden uitgevoerd en wat dat gaat kosten.
 
Dankzij de gerealiseerde ombuigingen is de begroting voor 2012 sluitend. Zonder verdere ombuigingen loopt het begrotingstekort echter op tot 11 miljoen euro in 2015

Enkele belangrijke ambities voor 2012 zijn het cameratoezicht in de horecagebieden, een efficiënte uitvoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning, Hoorn schoon, heel en veilig, de digitalisering van dienstverlening en het verminderen van de regels, het doorontwikkelen van de Poort van Hoorn, het bestemmingsplan voor bedrijventerrein ’t Zevenhuis, het afbouwen van multifunctionele accommodatie De Kreek in de Bangert en Oosterpolder en het uitvoeren van taken die het Rijk overdraagt aan de gemeente, zoals jeugdzorg, de Wet Werken naar Vermogen en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Raadsbesluit
Een meerderheid van de raad stemde in met de begroting en plannen voor 2012. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen. Voornaamste reden is dat deze partijen het niet eens zijn met de keuzes waarop het college bezuinigt. Deze fracties vinden dat de uitgave voor de Poort van Hoorn nu niet op zijn plaats is en dat de gemeente juist niet zou moeten bezuinigen op sociaal beleid en subsidies.

Amendement en moties
In totaal diende de raadsfracties 3 amendementen en 9 moties in. Hiervan werden 1 amendement en 1 motie ingetrokken. De raad nam uiteindelijk 1 amendement en 7 moties aan.

Amendement
Het besluit over de begroting werd gewijzigd door een amendement. De raad wilde de 280.000 euro die de gemeente van het Rijk heeft gekregen voor hulp aan kwetsbare groepen compleet oormerken voor deze doelgroepen. Dit amendement werd de alle raadsfracties gesteund.

Moties

Greenport
De fractie van de VVD diende samen met D66, VOCHoorn en de Fractie Tonnaer een motie in over de Greenport. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft 5 gebieden aangewezen als ‘greenport’. De regio Noord-Holland Noord hoort daar niet bij, terwijl NHN zich kan meten met de meest veelzijdige en duurzame agri-business regio’s van Nederland. De fracties verzochten het college om de Tweede Kamer op te roepen om Noord-Holland Noord ook aan te wijzen als greenport en hierin samen met de provincie op te trekken.. De moties werd ook gesteund door de fracties van het CDA, de PvdA, de Hoornse Senioren Partij, de SP en GroenLinks.

Aanpak scooteroverlast
In deze motie van de fracties van het CDA en D66 roepen zij het college opgeroepen om zich aan te sluiten bij de oproep vanuit de gemeente Utrecht en bij de minister aan te dringen op strengere aanpak van scooteroverlast. De fracties van de VVD, de VOCHoorn, de PvdA, de Fractie Tonnaer, de Hoornse Senioren Partij en Groenlinks steunden de motie. De SP stemde tegen.

Binnenstadsmanager
D66 diende samen met VOCHoorn en GroenLinks een motie in om in overleg met ondernemers en de vastgoedsector te bekijken of het wenselijk en haalbaar is om een binnenstadsmanager aan te stellen. Dit om problemen en kansen aan te pakken. Het college vertaalde deze motie in een uitgebreid overleg over de kansen en de problemen van de binnenstad, met de binnenstadsmanager als optie, maar niet als voorwaarde. De motie werd gesteund door fracties van de VVD, PvdA, Fractie Tonnaer, CDA en de Hoornse Senioren Partij. De SP stemde tegen.

Themabijeenkomst vergrijzing, krimp en groei
Het CDA diende samen met de PvdA, GroenLinks, SP, Fractie Tonnaer, D66 en de Hoornse Senioren Partij een motie in om in overleg met alle betrokken partijen een themabijeenkomst te organiseren over de toekomst van de gemeente en regio als het gaat om vergrijzing, krimp en groei. Deze motie werd met steun van alle raadsfracties aangenomen.

Sluipverkeer havengebied
De Fractie Tonnaer diende samen met het CDA en de SP een motie in, waarin zij het college vragen te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om sluipverkeer in het havengebied te ontmoedigen of tegen te gaan. Dit naar aanleiding van de tijdelijke sluiting van de Oude Doelenkade. Ook de fracties van de PvdA, VOCHoorn, D66, GroenLinks, Hoornse Senioren Partij en de heer De Meij en mevrouw Van der Ven van de VVD steunden de motie. De heren Van Hilten,. Scholtens, Hoogland en Van Dijkhuizen van de VVD stemden tegen.

Grootschalige locatie voor feestelijke bijeenkomsten
De Fractie Tonnaer, PvdA, GroenLinks en de SP verzoeken het college in de motie om te onderzoeken of het ook mogelijk is om grote feesten te organiseren in sociaal culturele centra, sportzalen of andere accommodaties toe te staan. Volgens de fracties is het vooral voor allochtonen moeilijk om in Hoorn een locatie te vinden die groot genoeg is voor hun feest en wijken zij nu dus uit richting Amsterdam. Deze motie behaalde met één stem een meerderheid. De fracties van de Fractie Tonnaer, PvdA, GroenLinks, SP en de Hoornse Senioren Partij stemden voor. De fracties van de VVD, VOCHoorn, CDA en D66 stemden tegen.

Onderzoek dak- en thuislozen
De SP diende samen met GroenLinks, D66, PvdA, VVD, Hoornse Senioren Partij, Fractie Tonnaer en de VOCHoorn een motie in waarin zij het college verzoeken te onderzoeken wat de stand van zaken nu en voor de komende tijd is voor de groep dak- en thuislozen in Hoorn. Onlangs zijn een paar opvangplekken gesloten en de partijen maken zich zorgen over de groep zorgmijders. Deze motie werd met steun van alle raadsfracties aangenomen.