Hoornse culturele manifest ‘Kunst doet leven‘ gepresenteerd

2-10-2011

HOORN - Op zaterdag 1 oktober 2011 presenteerden diverse culturele partners het Hoornse culturele manifest ‘Kunst doet leven‘. Het manifest, dat nog tot in november on-line via www.kunstinhoorn.petities.nl kan worden ondertekend, is door de aanwezige mensen massaal onderschreven. Gezamenlijk wijzen ze op het maatschappelijke en economische rendement van kunst en het feit dat door de bezuinigen het voortbestaan van vele verenigingen en zelfs instellingen op het spel komen te staan.

De Hoornse Operette Vereniging zong een treffende, eigen variant op het nummer Adieu, mein kleiner Gardeoffizier van Robert Stolz: ‘Wordt het adieu, of misschien toch tot ziens’. De aangekondigde bezuinigingen lijken toch het einde te betekenen voor het 55-jarige gezelschap. Het is één van de laatste amateurgezelschappen die haar opvoeringen in de Hoornse schouwburg (kunnen) houden.

Onder de sprekers was Wouter Hakhoff, musicus en cultuurondernemer. Hij sprak in een poëtisch betoog over het feit dat in de discussies over kunst en cultuur geen plaats meer was voor argumenten, en dat hij het als kunstenaar als uitdaging zag alsnog de brug te slaan.

Ook Esther Wagenaar, directrice van het Centrum voor Kunsteducatie De Blauwe Schuit, merkt dat kunstbeoefening een belangrijke uitlaatklep is voor velen. Doordat de Blauwe Schuit van overheidswege verschillende tarieven moet hanteren voor inwoners van een andere gemeente, betaalt een inwoner van Wognum voor de zelfde cursus tweeënhalf keer zoveel moet betalen als iemand uit Zwaag. De Blauwe Schuit heeft hierdoor 50 procent minder aanmeldingen binnen, waardoor cursussen niet meer (kostendekkend) kunnen worden aangeboden. Ondanks de onheilspellende vooruitzichten bleef de manifestatie luchtig en positief. De sprekers gingen ook vooral uit van de kracht van creativiteit. Zo gaf Lineke Kortekaas praktische tips om de culturele sector tot dienst te zijn.

Andere sprekers waren Frits Meuzelaar (Concertstichting Johan Messchaert) en Luciën Greefkes (muzikant en commissielid SP in Hoorn). De toespraken worden in de loop van deze week op de website www.hoorn.sp.nl geplaatst.

Reacties
Reactie: (Luciën Greefkes)
3-10-2011, 08:32
Hallo Sebastiaan, Het manifest werd gepresenteerd door en namens de Hoornse culturele verenigingen, stichtingen en instellingen. De SP heeft ze uiteindelijk bij elkaar gebracht, en ja: natuurlijk ook omdat ons dit aan ons hart gaat. Laat ik dat vooropstellen. Maar ik wil toch reageren op je opmerking over het Oostereiland. Een terechte opmerking. Nu waren/zijn wij niet tegen het creëren van een culturele voorziening als nu op het Oostereiland is gebeurd. Het steekt ons echter dat het zeer risicovolle project (zie die appartementen maar eens te verkopen voor ruim 7 ton) is gefinancierd met een contract met een open einde. Dat betekent dat de gemeente Hoorn iedere overschrijding van het budget bij voorbaat diende te betalen. Er zijn al miljoenen bij gekomen, maar door de achterblijvende verkoop van appartementen dreigt het alsnog een financieel debacle te worden en dat kan nooit de bedoeling zijn van zo'n project! Dat neemt dus niet weg dat we blij zijn met de voorziening die er nu zo goed als is. Zeker met zo'n voorziening als het Oostereiland is in onze ogen bizar om alsnog te korten op instellingen die er zich vestigen of andere instellingen die samenwerken met bijvoorbeeld Cinema Oostereiland. Uiteraard hopen we dat kunst en cultuur raadsbreed gekoesterd zal worden en dat ook in de besluitvorming tot uiting zal komen, en dat het argument weer terugkeert in het debat.

Reactie: (Sebas)
2-10-2011, 21:34
Een goed initieatief, echter met deze kanttekening dat de SP een groot tegenstander was van het project van het Oostereiland (met onder andere filmhuis en museum van de twintigste eeuw), omdat het geldverspilling zou zijn. Maar ik mag er van uitgaan dat cultuur nu alsnog volledig raadsbreed gekoesterd wordt ???