Nederlandse identiteitskaart kosteloos vanaf 13 jaar en 6 maanden

19-9-2011

Vanaf maandag 19 september rekent de gemeente Hoorn geen leges voor de Nederlandse identiteitskaart voor personen van 13 jaar en 6 maanden. Dit volgt uit het arrest van de Hoge Raad van 9 september 2011. Vanaf deze leeftijd kan worden aangenomen dat een aanvraag voor een NIK wordt gedaan om op termijn te kunnen voldoen aan de algemene toonplicht van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht (WUID). Mensen die tijdig bezwaar hebben gemaakt krijgen hun geld terug.

Uit eerdere berichtgeving van het ministerie was de leeftijd van 13 jaar en 6 maanden niet duidelijk. De minister had het steeds over 14 jaar. Vanaf maandag 12 september bracht Hoorn al geen leges meer in rekening voor een identiteitskaart voor personen vanaf 14 jaar.

Geen kosten
De Hoge Raad heeft op 9 september geoordeeld dat er geen kosten mogen worden gerekend voor een Nederlandse identiteitskaart voor personen van 13 jaar en 6 maanden. Wie nu in het stadhuis een identiteitskaart aanvraagt, hoeft daar niet voor te betalen. Voor kinderen tot 13 jaar en 6 maanden jaar worden nog wel kosten gerekend. Een identiteitskaart kost voor hen € 9,10.

Terugbetaling
Alleen mensen die tijdig bezwaar hebben gemaakt, krijgen de betaalde kosten teruggestort. Het gaat hierbij alleen om de betaalde leges voor de identiteitskaart voor personen van 13 jaar en 6 maanden.  Iedereen heeft sinds november 2010, volgens landelijk advies, bij de aanvraag een formulier meegekregen om bezwaar te maken. Wie een identiteitskaart heeft aangevraagd, maar nog geen bezwaar heeft gemaakt, kan dit alsnog doen tot uiterlijk 6 weken nadat de aanvraag was gedaan. Als die termijn is verlopen kan geen bezwaar meer worden gemaakt. Het kan enkele maanden duren voordat bezwaarmakers hun geld terug krijgen.

Uitspraak
De komende tijd krijgen alle bezwaarmakers een brief met daarin de uitspraak op hun bezwaar. Wie bezwaar heeft gemaakt tegen de legesheffing voor een identiteitskaart voor kinderen tot 13 jaar en 6 maanden krijgt wel een uitspraak, maar dit bezwaar wordt ongegrond verklaard omdat de uitspraak van de Hoge Raad niet voor hun van toepassing is. In de brief vraagt de gemeente aan bezwaarmakers die recht hebben op teruggave schriftelijk hun bankrekeningnummer door te geven. Het is ook mogelijk om dat nu alvast te doen. Omdat een handtekening nodig is, kan dit alleen schriftelijk. Vermeld hierbij de volgende gegevens van de bezwaarmaker: naam, adres, bankrekeningnummer en handtekening. Reacties kunnen naar: Gemeente Hoorn, t.a.v. Bureau Belastingen, postbus 603, 1620 AR Hoorn.

Gevolgen
De exacte financiële consequenties voor de gemeente Hoorn zijn nu nog niet bekend. Over de gevolgen van de uitspraak overlegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op zeer korte termijn met de minister van Binnenlandse Zaken. De VNG zal in dat overleg de financiële schade en de toekomstige financiering aan de orde stellen.

Reacties
Reactie: (plies)
20-9-2011, 16:48
Ben benieuwd in welke belastingform wij dat straks moeten betalen, de stakkers op het gemeentehuis denken er dan natuurlijk niet bij na om zelf minder uit te geven aan dingen welke de burger niet nodig heeft.