D66 checkt Hoorn op bestendigheid bij rampen

18-1-2011

HOORN - De fractie van D66 Hoorn vraagt in een brief aan het college aandacht voor de mate waarop Hoorn is voorbereid op rampen. Arthur Helling, raadslid van D66, heeft in een brief aan het college een aantal zaken aan de orde gesteld hieromtrent. Ook heeft hij een aantal vragen gesteld aan het college over de mate waarop men hierop is voorbereid in Hoorn.

In de brief van Arthur Helling wordt hierover het volgende gemeld:

Geacht College,

De afgelopen weken zijn we in Nederland opgeschrikt door een aantal calamiteiten en (bijna)rampen. Recent in het geheugen liggen in elk geval de brand bij Chemie-Pack (Moerdijk) en de brand op het rangeerterrein Kijfhoek (Zwijndrecht).

In bovenstaande en andere recente incidenten is aan het licht gekomen dat veiligheid geen vanzelfsprekendheid is, al is het maar omdat je theorie en praktijk hebt.

Het roept in elk geval de vraag op hoe veilig de situatie in Hoorn is. Met andere woorden: zijn alle preventieve zaken op orde en als er toch wat mis gaat, zijn we dan op de calamiteitbestrijding goed voorbereid.
Het is al enige tijd geleden dat we hierover in de gemeenteraad met elkaar gesproken hebben.

Namens de fractie van D66 stel ik u daarom graag de volgende vragen, om een beeld te vormen in hoeverre Hoorn “op orde is”. Maar voel u niet geremd in uw beantwoording. We zijn vast bij onze vragen niet compleet. Als u informatie heeft die het plaatje completeert, dan vernemen we dat ook graag van uw College. Het gaat er tenslotte om op dit punt geen ruis te laten ontstaan. We willen graag een zo goed mogelijk beeld hebben van de veiligheidssituatie in onze stad.

1. Hebben alle bedrijven die een gebruiksvergunning moeten hebben, die ook daadwerkelijk? Zijn deze vergunningen ook actueel of zijn er achterstanden? Over hoeveel vergunningen hebben we het dan ongeveer?

2. Hebben alle bedrijven die een milieuvergunning moeten hebben, die ook daadwerkelijk? Zijn deze vergunningen ook actueel of zijn er achterstanden? Over hoeveel vergunningen hebben we het dan ongeveer?

3. Theorie en praktijk zijn verschillende zaken. Hoe zijn de controle programma’s ingericht bij brandweer, milieudienst en bouw- en woningtoezicht met betrekking tot toetsing of bedrijven en organisaties zich ook in de praktijk aan het gestelde in de vergunning houden? 

4. Bedrijven moeten een aanvalsplan brandbeheersing hebben. Hele grote bedrijven zelfs rampenbestrijdingsplannen. Hoe worden deze getoetst? Hoe actueel zijn deze plannen. Zijn er achterstanden?

5. Hoeveel routes voor vervoer van gevaarlijke stoffen hebben we binnen de gemeente Hoorn? Hoeveel bedrijven zijn hierbij betrokken en welke toetsing  ligt hieraan ten grondslag?

6. Hoeveel bedrijven kunnen worden aangemerkt in Hoorn als “hotpot”, in de zin dat ze bovengemiddeld gevaarlijk zijn als er iets misgaat? Gelden hier aparte veiligheidsplannen voor? Worden deze bedrijven vaker of strenger gecontroleerd? Over welke type bedrijven (milieucategorie, sector) hebben we het dan vooral in de gemeente?

7. Kunt u aangeven hoe vaak rampenoefeningen plaatsvinden, zowel door de uitvoerende diensten buiten als de zogenaamde “droge oefening”? In welke mate bent u hier actief bij betrokken en welke prioriteit heeft dit bij uw College?

8. Kunt u aangeven hoe u de informatievoorziening naar de burger heeft vorm gegeven of gaat vormgeven in de nabije toekomst bij rampenbestrijding? Gebruikt u de nieuwe media hierin ook actief? Waarom wel of waarom niet? Wij vragen dit ook omdat er nogal wat nieuwe communicatiesystemen en mogelijkheden zijn bij gekomen de afgelopen jaren, die niet altijd blijken te werken zoals het moet. Denk recent aan
www.crisis.nl.

Graag zien wij uw reactie per ommegaande tegemoet en wij danken u bij voorbaat voor uw beantwoording!

Met vriendelijke groet,
namens de fractie van D66

 

Arthur Helling,
Fractievoorzitter

Reacties
Reactie: (Arthur Helling - D66)
19-1-2011, 09:43
@Derek Dank voor de link ...

Reactie: (Derek the Fox)
18-1-2011, 17:07
De link http://nos.nl/artikel/210927-de-gevaarlijkste-plekken-van-nederland.html geeft een lijst met de 70 gemeenten waarin de 272 BRZO bedrijven zich bevinden.Ik neem tenminste aan dat u met "hotpots" dergelijke gevaarlijke bedrijven
bedoelt en niet "een verwarmde buiten jacuzzi".

Reactie: (Harold)
18-1-2011, 15:16
Op http://www.noord-holland.nl/web/show/id=88169 is de risicokaart van (o.a.) Hoorn te vinden. Opvallend om te zien is dat het Visserseiland buitendijksgebied is.

Ik hoop niet dat de CV-installaties niet op de begane grond staan.