Gemeente Hoorn laat hennepkwekers betalen

25-10-2010

HOORN - De gemeente Hoorn gaat de kosten van het ontmantelen van 2 hennepkwekerijen verhalen op de kwekers. Het gaat dan om de werkzaamheden van de inspecteurs, het afvalbedrijf en de stortings- en vernietigingskosten van planten en materialen. In totaal int de gemeente 3.650 euro.

Op 22 september hielden de gemeente Hoorn en de Politie Noord-Holland Noord een henneprooidag. Tijdens deze rooidag werden drie hennepkwekerijen aangetroffen. De gemeente Hoorn grijpt in als er een acute reden voor ontruiming is, zoals brandgevaar.

De hennepkwekers van het Nieuwlicht in Blokker en de Karos in Hoorn moeten naast eventuele straffen ook gaan betalen voor de kosten die de gemeente Hoorn maakt voor het opruimen van de kwekerijen.

Reacties
Reactie: (Qwartje)
27-10-2010, 13:37
Niet dat een schril piepje vanuit een eenvoudige Hoornse hersenpan aanleiding zal vormen voor een nationale kanteling der geesten, maar ik wil het toch even bepleit hebben: legaliseer dat strafbare struweel nu eens. Dat levert zomaar 850 miljoen euro per jaar extra staatsinkomsten op. Plus minimaal 185 miljoen besparing voor de opsporingsdiensten.

Zo veel valt op te maken uit een onderzoek van de econoom Martijn Boermans (Hogeschool van Utrecht), afgelopen vrijdag gepubliceerd in Amsterdam Law Review. Boermans refereert onder andere aan de Amerikaanse staat Californië (de achtste economie ter wereld die momenteel volledig bankroet is, met daar bovenop een begrotingsgat van 20 miljard dollar), waar dinsdag 2 november aanstaande bij referendum wordt gestemd over het wetsvoorstel Proposition 19. Die wet legaliseert marihuanaproductie, -gebruik, en -verkoop. In te voeren cannabisbelasting brengt jaarlijks 1,4 miljard dollar in de staatskas, terwijl 200 miljoen wordt bespaard omdat blowers niet meer worden vervolgd en opgesloten. Voor: 47%. Tegen: 42% . Zwevend: 11%.

De vertrekkende gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, tekende op 31 september een wet waardoor bezit van maximaal 28 gram cannabis vanaf 1 januari 2011 niet langer een misdrijf is. (In ons land geldt hetzelfde voor 5 gram.) Dat scheelt die staat jaarlijks al de kosten van bijna 70.000 aanhoudingen en berechtingen per jaar.

Voorwaar een loffelijke tendens, daar in Amerika. Het nieuwe kabinet Rutte is er hier niet bepaald rijp voor. Maar de tijdsgeest wèl. Er moet aan alle kanten zo veel bezuinigd worden, dat rationele economische motieven de vastlopende moreel-ethische discussie langzaam maar zeker zullen gaan overstemmen. We leven in een land met een hypocriete gedoogsituatie, waarbij coffeeshops wel wiet mogen verkopen maar niet mogen inkopen. Een land, waar drugsgerelateerde (en overige) gedetineerden in elke gevangenis naar hartelust (soft)drugs kunnen kopen en gebruiken. Een land, waar - bijvoorbeeld - het politiekorps Midden-West Brabant 40% van zijn capaciteit besteedt aan de bestrijding van softdrugs-criminaliteit. As I write zijn de Brabo’s weer eens met honderd man aan het tuintjes wieden.

Ja, maar bij legalisering zwelt het aantal blowers tot schrikbarende massa’s aan. Dat is, wat softdrugs betreft, niet aan de orde. De prijs is voor de huidige, stabiele blowpopulatie al jarenlang te behappen, en zal door invoering van accijns niet dalen. Bovendien valt een psychologische factor weg. De aanzuigende ‘romantiek van de verboden vrucht’ ontvalt het roesmiddel. Drugs brengen schade toe, maar ons land telt 13 keer meer alcoholisten, 15 keer meer alcoholdoden, en 333 keer meer tabaksdoden. Onze schatkist vangt jaarlijks 2,3 miljard euro aan tabaks-accijns, en 900 miljoen euro aan alocohol-accijns. Daar kan dus nog 850 miljoen aan cannabisbelasting bij komen.

In een opiniestuk in NRC Handelsblad van mei dit jaar werd opgeroepen tot legalisering van alle drugs in Nederland. Onder de ondertekenaars Frits Bolkestein, Els Borst (oud-minister van Volksgezondheid, en Harry van den Haak, oud-president van het Amsterdamse gerechtshof. Het betoog stoelde op economische motieven, maar ook uit het praatgebit van de schizofrene moraal werden wat tanden en kiezen getrokken. Meer dan de helft van alle criminaliteit is drugsgerelateerd, en driekwart van de zwaarste justitiële opsporingsonderzoeken heeft betrekking op drugs.

En de ‘criminelen’, wat gaan die bij legalisering doen? Die zullen, ontslagen van hun criminele status, voor een deel reguliere inkomsten zoeken. Voor een ander deel zullen ze, gewend als ze zijn aan hoge export-inkomsten van hasj (90% van de Nederteelt wordt geëxporteerd), een ander, echt crimineel pad gaan inslaan. Dàt dan weer wel. Maar daar staat een beduidend ruimere, opgeschoonde politiecapaciteit tegenover.




Reactie: (Frnk)
26-10-2010, 12:43
Treurig dat dit kennelijk nieuwswaardig is, het zou een standaard procedure moeten zijn. Overigens ben ik wel benieuwd op het geld daadwerkelijk geïncasseerd wordt.Ik vrees.