Moeten winkels in Hoorn ook op zondagen open?

22-9-2010 In Enkhuizen grote kans dat winkels elke zondag open zijn.

HOORN - Alle winkels in Enkhuizen mogen waarschijnlijk binnenkort elke zondag open zijn. De gemeenteraad in Enkhuizen moet nog een besluit nemen, maar dinsdagavond bleek in de commissie-vergadering dat er een meerderheid voor is. Is Hoorn ook toe aan zondagopenstelling? Of juist niet? Praat mee op HoornGids.nl.

In Enkhuizen vindt men dat juist een toeristische stad ook op zondagen aantrekkelijk moet zijn. Geldt dit ook voor Hoorn? Wordt Hoorn aantrekkelijker als op alle zondagen, en dus niet één keer per maand, de winkels open zijn? Of willen we juist ’zondagrust’ en hebben middenstanders ook recht op een vrije dag? Of is het een alternatief om alleen in de zomer elke zondag open te zijn? Of gaan we toch winkelen in Amsterdam?

Praat mee en reageer hieronder:

Reacties
Reactie: (edkar)
6-10-2010, 08:54
@K-rel, dus moet wetgeving aangepast worden om het winkeliers zelf te laten beslissen. Dan krijgen de mdw dezelfde wetenschap als bijv de NS-ers en weten ze dat op zondag werken erbij kan horen.

Reactie: (wethouder Jan Franx via Twitter)
5-10-2010, 22:57
Enkhuizer raad neemt voorstel aan om 52 koopzondagen te hebben. Heel Nederland is welkom het hele jaar door even als nieuwe ondernemers

Reactie: (k-rel)
26-9-2010, 14:32
@ Edkar, als de zondag een vaste werkdag wordt, dan zal dat in de meeste gevallen een wijziging in de arbeidsovereenkost zijn en daar moeten de bijde partijen mee akkoord gaan, dus ook de werkneemer (ster). Als ik bij de NS ga werken weet ik dat dat zondagen werken in de arbeidsovereenkomst zit.

Reactie: (kees boots)
26-9-2010, 12:02
@Geert wil je hiermee zeggen dat alle veranderingen goed zijn? voor de grote winkels is het net zo onrendabel als voor de kleinere misschien zelfs nog erger een kleine winkel kan opengaan zonder meer personeelskosten de enige die er nadeel van ondervind is de eigenaar zelf die dan zeven dagen in de week moet werken.

Reactie: (Geert van der Varst, politicoloog in Trouw)
26-9-2010, 11:40
Winkels kunnen beter open op zondag.

Het beperken van de koopzondagen is inconsequent en in strijd met de participatieagenda van de overheid.

In januari liet onderzoeksbureau Locatus weten dat de leegstand van winkels in 2009 ‘dramatisch is toegenomen’. Met name B- en C-locaties hebben te maken met een vertrek van winkeliers.

De directeur van het onderzoeksbureau weet dat aan veranderd koopgedrag, waaronder het gebruik van internetwinkels.

Dat ons koopgedrag verandert is niet vreemd, dat doet het constant. In de jaren vijftig waren er bijvoorbeeld meer schoenmakers en minder elektronicazaken dan nu. Ook veel bakkers, groenteboeren en slagers hebben door prijsvechtende supermarkten of gebrek aan opvolging hun winkel moeten sluiten.

De lokale kledingspecialist heeft zijn pand verkocht aan een Hema. Ons bestedingspatroon en de manier waarop we een artikel willen kopen, verandert.

Deze ontwikkelingen gaan soms gepaard met menselijk leed. Ondernemers die jaren hard hebben gewerkt om een bedrijf op te bouwen, zien door een veranderende wereld hun levenswerk verzanden en uiteindelijk verdwijnen. En hoewel niemand dit leed zal ontkennen, heeft de overheid geen verbod ingesteld op de komst van nieuwe supermarkten of schoenen uit India. Toch geeft dit leed een emotionele lading aan de discussie. Het gaat immers om mensen.

De samenleving is in de afgelopen vijftig jaar net zo veranderd als ons bestedingspatroon. Was het na de Tweede Wereldoorlog niet meer dan normaal dat de man de kostwinnaar was, inmiddels rekent de overheid er toch echt op dat een vrouw haar arbeidspotentie verzilvert.

Toch houdt het demissionaire kabinet er op het gebied van de zondagsrust een andere, inconsequente filosofie op na. Op dit moment ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer voor de beperking van het aantal koopzondagen, ondanks de maatschappelijke ontwikkeling dat een steeds groter gedeelte van de beroepsbevolking van maandag tot en met vrijdag werkt. De tijden dat de vrouw des huizes door de week overdag de boodschappen kon doen, is voorbij. De zaterdag is daarvoor de enige dag.

Wat de overheid niet deed met het opkomen van supermarkten of warenhuizen, en niet doet met de opkomst van het kopen op internet, doet het wel met de (makkelijker uitvoerbare) beperking van de zondagsopenstelling: een maatschappelijke ontwikkeling proberen te remmen ter bescherming van de kleine ondernemer.

Het lijkt een symboolpolitieke daad. Kleine ondernemers die het onderspit delven omdat grote bedrijven wel op zondag open kunnen of willen zijn, delven uiteindelijk toch het onderspit door nieuwe marktontwikkelingen, zoals de opkomst van het internet, of omdat zij open zijn terwijl iedereen aan het werk is.

Creativiteit en goed ondernemerschap vereisen vrijheid. Laat juist die kleine ondernemer vrij om zijn openingstijden zelf te bepalen. Ik kan me zo voorstellen dat een traiteur met verse kant-en-klaarmaaltijden van maandag tot en met vrijdag van drie tot negen uur open wil zijn. Zo bedient hij mensen die uit hun werk komen. Of een kledingzaak die op maandag en dinsdag sluit, maar op zondag geopend is. En middenstanders met een (kwalitatief) onderscheidend aanbod die hun zaak liever sluiten op zondag houden het prima vol, ook als de grote concurrenten op zondag open zijn.

De uitspraak van het gerechtshof in Rotterdam toont de juridische inconsequentie van de huidige wet. GroenLinks en D66 pleiten in een wetsvoorstel dat dat gemeenten de bevoegdheid krijgen te bepalen wanneer winkels open kunnen.

Ik pleit voor meer aandacht van de ideologische inconsequentie van het huidige beleid. Laat zondagopenstelling over aan de ondernemer. En leg de zondagssluiting niet op omdat het toevallig wél uitvoerbaar is. Het is inconsequent tegenover het verleden, maar nog belangrijker: inconsequent met de participatieagenda van diezelfde overheid.
bron: Trouw.nl

Reactie: (Edkar)
24-9-2010, 12:07
Bijkomend voordeel is dat als de winkels open zijn dit ook z’n invloed zal hebben op het Horeca bezoek op zondag. Ik ben voorstander om dit verder bij de winkeliers zelf neer te leggen. Wie wil mag open en wie niet wil blijft lekker gesloten. Dat het personeel hier voor op zou draaien is onzin. Als je in een winkel werkt weet je dat werken in het weekend voorkomt, net als in tal van andere beroepen. De discussie of de NS wel op zondag moet rijden heb ik in ieder geval nog nergens gezien.

Reactie: (K-rel)
24-9-2010, 09:51
Alleen het personeel mag beslissen of de winkels open blijven, zij moeten er voor op draaien

Reactie: (Immegonda)
22-9-2010, 18:13
Laat maar lekker open op zondag. De stad die nu vaak uitgestorven is op zondag zal er enkel gezelliger op worden.

Reactie: (amar)
22-9-2010, 17:45
het zou beter zijn want er zouden dan veel meer mensen naar hoorn komen en dan wordt hoorn bekender en de jeugd zou ook meer op zondagen naar de winkel willen gaan dus hoe je het ook ziet er zijn alleen maar positieve dingen die kunnen gebeuren

Reactie: (Dirk Minnebo)
22-9-2010, 17:34
ben zelf erg voor, het is een zegen om ook gewoon op zondag je boodschappen te kunnen doen.

Reactie: (robbie.)
22-9-2010, 15:37
@ Xander

{ Wordt Hoorn als koopstad aantrekkelijk omdat de winkels vaker open zijn of door het winkelaanbod}

Volgens mij door geen van beide. Het een heeft te maken met het ander.Het winkelaanbod is teveel van hetzelfde en daarom hoeven de winkels niet vaker open om omzet te halen.De consument wil verscheidenheid en die vindt ie niet in Hoorn, maar wel in Alkmaar,Haarlem en Amsterdam.
@Xander
Je moet eens aan de bedrijfsleider van de HEMA ( jou welbekend) op zaterdagmiddag vragen of zijn warenhuis extra omzet genereert op een koopzondag. Of omdat hij open is omdat z’n concurrent V&D ook open is. Ik denk het antwoord te kennen.

Reactie: (gerard)
22-9-2010, 15:15
Overigens: wat is er mis met mayonaisecultuur en richten op winkelpubliek? We moeten in Hoorn toch ergens ons brood mee verdienen, en aangezien we hier geen grote kantoren of productiebedrijven hebben en de toeristen die saaie zomerse woensdagmarkten nu ook wel gezien hebben, blijft er weinig over.

Reactie: (gerard)
22-9-2010, 15:11
Gewoon ophouden met dit soort betutteling. Laat de winkeliers zelf bepalen wanneer ze open willen zijn, en de consumenten wanneer ze willen winkelen.
Kleine speciaalzaken trekken hun klanten ook wel als ze alleen zaterdags open zijn. Maar ik kan me voorstellen dat de supermarkten, warenhuizen, woonwinkels en bouwmarkten wel graag de zondag erbij pakken. Vanuit Hoorn wordt er nu vrij stevig gewinkeld in Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld de Zwarte Msrkt en Batavia Stad.

Reactie: (xander de groot)
22-9-2010, 14:17
Om zondag dicht te blijven -of in ieder geval niet elke zondag open- is geen religieuze kwestie. Meer historisch. Echter, wordt Hoorn als koopstad aantrekkelijk omdat de winkels vaker open zijn of door het winkelaanbod. De -in Hoorn een heikel punt- bereikbaarheid van de winkels speelt een belangrijke rol. Wat mij betreft blijft de huidige regeling gehandhaaft. En op al die overige zondag andere activiteiten. Ik citeer hem hopeloos verkeerd en haal de quote volledig uit zijn verband, maar een van onze huidige wethouders sprak in een interview ooit over de mayonaise-cultuur die in Hoorn aan het ontstaan was. Met de focus op winkelpubliek wordt die stroming mijns inziens weer nieuw leven ingeblazen.

Reactie: (kees boots)
22-9-2010, 13:44
Nee lekker dicht blijven want de baten zijn vele malen lager dan de kosten die de consument uiteindelijk betalen moet.
Een paar voorbeelden energieverbruik loonkosten stratenvegers politie parkeerwachten en als je het allemaal eens optel schrik je rot en dat alleen maar voor het feit dat de mensen zo afgestompt zijn dat niet weten hoe ze een vrije dag door moeten komen.

Reactie: (jan)
22-9-2010, 12:45
Moeten ze toch zelf weten, maar als ons landje verder wordt kapotbezuinigd en de lasten tot onaanvaardbare hoogten stijgen kunnen ze maandaag ook nog wel dicht want de mensen hebben dan gewoon geen geld meer.

Reactie: (Smack)
22-9-2010, 12:42
Zeker doen! We houden onszelf alleen maar voor de gek met het sluiten van winkels voor de ’zondagsrust’. Het aantal mensen met het Christelijk geloof neemt bijna met de dag af maar toch heb je nog zoiets als een zondagsrust. Dat mensen niets willen doen op zondag moeten ze helemaal zelf weten maar er zijn genoeg mensen die wel willen winkelen of hun winkel open willen hebben op zondagen. Ik zie geen bezwaren.

Reactie: (William van Kleef)
22-9-2010, 12:34
Lijkt me gewoon een heel goed plan. De winkeliers mogen (en niet moeten) open op zondag. Dat levert hoe dan ook extra werkgelegenheid op. Vrije keus daar draait het hier om. Als je het niet eens bent met de openstelling op zondag, dan is dat een keuze om niet te gaan winkelen op zondag, of laat je je winkel op zondag gesloten.

Mijn voorkeur heeft het wel. Goed voor economie, goed voor toerisme en goed voor de werkgelenheid. DOEN!

Reactie: (Jeroen)
22-9-2010, 11:28
In beginsel is het al fout om met regelgeving voor iemand te bepalen wanneer hij of zij zijn of haar geld mag verdienen. De zondagsluiting is een erfenis uit christelijke graftombes die met heel zware steendeksels zijn afgesloten en dat is niet voor niets. Daarnaast: waarom mag een café wel open op zondag, maar moet de buurman met zijn winkel dicht blijven? De één verleent een dienst en de ander verkoopt een product, maar beiden zijn zaken van ondernemers met hetzelfde doel.

Ook het feit dat je een uitzondering kunt maken op regelgeving vind ik heel bijzonder: we mogen niet discrimineren, maar door Hoorn het etiket ’toeristisch trekpleister’ op het voorhoofd te plakken mogen we in Hoorn iets wat de juwelier in Wognum niet mag. Proberen geld te verdienen en het gezin te onderhouden.

Het is oneerlijk en daarom zeg ik: helemaal niet, of allemaal wel.

Reactie: (robbie.)
22-9-2010, 10:56
Weer wordt de verantwoordelijkheid voor een zondag-openstelling bij de politiek gelegd.Ook hier steekt weer het paternalisme en dirigisme de kop op.Leg de verantwoordelijkheid bij de partijen die het aangaat: de ondernemer zelf.Laat ondernemersclubs en winkeliersverenigingen de mening peilen van hun leden en neem dan een beslissing en koppel het dan terug naar de politiek om het officieel te faciliteren. Dus geen top-down, maar down-top!

Mijn persoonlijke mening:er is toch een koopavond en een vrije zaterdag plus nog 1x per week een koopzondag?
Is dit niet voldoende? Of zijn we al zover gezonken dat we consumeren tot een 24 uurs bezigheid hebben gemaakt?
Hou de situatie zoals ze nu is.

Reactie: (Lucas)
22-9-2010, 10:14
Jammer, maar meer koopzondagen mag niet van het CDA in Hoorn (zwemmen wel)...

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
22-9-2010, 09:49
@Xander, op zich heb je gelijk met geld kan maar 1 keer worden uitgegeven. Toch vermoed ik dat ’Hoorns’ en ’Westfries’ geld nu geregeld in Amsterdam, Alkmaar of Haarlem wordt uitgegeven. En straks misschien ook in Enkhuizen? Ik hoef niet elke zondag een koopzondag en vindt evenementen zonder geopende winkels ook wel prettig. Toch twijfel ik want misschien wordt Hoorn een sterkere koopstad als er vaker een zondagopenstelling is. Ook zie ik zomers geregeld verveelde toeristen op zondagen die blijkbaar niet genoeg hebben aan horeca, mooie gevels en musea. Het blijft een lastige kwestie.

Reactie: (Xander de Groot)
22-9-2010, 09:34
Jarenlang was ik de mening toegedaan dat ondernemers zelf moeten weten wanneer ze hun zaak open doen. 24/7 als ze dat wensen. Je moet open kunnen zijn wanneer jouw doelgroep tijd en/of geld heeft. Echter, Hoorn als stad heeft zoveel meer te bieden dan alleen winkels.. Openstelling van winkels is niet de enige manier om meer reuring in de stad te krijgen. Winkelpubliek is niet het enige dat sfeer brengt. Neem de laatste kunstmarkt. Prachtig evenement op een mooie rustige zondag. De stad i gebaat bij variatie in de mensen die komen. En ieder kan zijn € maar 1 x uitgeven. Daar helpt extra openstelling niet bij.

Reactie: (Roemer)
22-9-2010, 09:19
Elke week lijkt mij niet nuttig maar waarom niet 1 of 2x standaard in de maand. En wat @jan zegt, een grote markt erbij.

Reactie: (Jan)
22-9-2010, 05:56
Gezellig en dan ook op de even weken markt op zondag en bij de oneven weken op zaterdag. Enne elke
week wordt er wat georganiseerd, wordt lekker druk en goedekans dat de vele lege plekken in de stad weer worden opgevuld. Hoorn wordt weer leefbaar!