Verras vader met zijn favoriete kinderprogramma

60 Jaar KinderTv prima uitje voor Vaderdag

HOORN – Waar keek je vader naar toen hij zo oud was als jij nu? Naar Floris? Of vond hij Swiebertje leuk? Of zong jouw vader mee met ‘broodje poep’ van Ome Willem? Trakteer vader op Vaderdag op een uitje naar de expositie over 60 jaar kindertelevisie in Hoorn! Voor jou en mama is het trouwens ook leuk.

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont t/m 28 november 2010 een tentoonstelling over zestig jaar kindertelevisie in Nederland: “60 Jaar KinderTV (TV-Toys op reis)”. Uit de archieven van het tijdelijk gesloten TV Toys Museum zijn honderden objecten gehaald die in het Museum van de Twintigste Eeuw worden getoond: Puzzels, boeken, speelgoed, verzamelobjecten en poppen.

Van Q&Q tot Fabeltjeskrant
Talrijke jeugdprogramma’s van de afgelopen decennia komen daarmee weer tot leven: Het mannetje op zolder, Varen is fijner dan je denkt, Morgen gebeurt het, Dappere Dodo De verrekijker, Rikkie en Slingertje, Flip de tovenaarsleerling, Floris, Ja Zuster, Nee Zuster, Paulus de Boskabouter, Mik en Mak, De Fabeltjeskrant, Oebele, Q&Q, Peppi en Kokki, De film van Ome Willem, Ren je Rot, Ti-Ta Tovenaar, Stuif-es-in, Grote meneer Kaktus Show, Alfred J. Kwak en meer.

Dappere Dodo
De eerste televisie-uitzending voor kinderen was op 5 december 1952. Mies Bouwman ontving toen Sinterklaas. Echte aandacht voor kindertelevisie kwam vanaf 1955. Speciaal voor kinderen was er op de donderdagmiddag een halfuur extra zendtijd bijgekomen van vijf tot half zes. Deze ging 6 januari 1955 van start met de eerste uitzending van Dappere Dodo.

Steeds meer kinderprogramma’s
Vanaf de jaren zestig en zeventig was er een groeiend aanbod van kinderprogramma’s op televisie waarbij de traditionele inhoud van de programma’s veranderde. Programmamakers gingen steeds meer uit van de belevingswereld van kinderen. Stuif-es-in, Hamelen, De Stratemakeropzeeshow, Q&Q, De Film van Ome Willem en Sesamstraat waren allemaal unieke programma´s die ieder op hun eigen manier een stuk van die belevingswereld lieten zien.

Gratis Audiotour
Tientallen televisietoestellen uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 maken de presentatie compleet. Foto’s en beeld- en geluidsfragmenten brengen de kindertelevisie uit uw eigen jeugd weer tot leven. Een gratis Audiotour laat talloze tunes en liedjes horen en voor kinderen zijn er leuke activiteiten. Voor jong en ouder weer een echt ’Feest der Herkenning’. Ook zeer geschikt voor een familie- of bedrijfsuitje en te combineren met een hapje, drankje of stadswandeling met gids.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en op zaterdag en zondag van 12-17 uur. Meer informatie vindt u op

Reacties
Reactie: (Museum 20 e Eeuw)
19-6-2010, 10:29
@C. Schellekens.
We hebben gezocht naar de TV-serie die u bedoelde. Het gaat om Puffenstuf:

Deze door de NOS uitgezonden 17-delige fantasieserie ‘Puffenstuf’ (‘H.R. Pufnstuf’) begint, als Jimmy (Jack Wild), een jonge Engelse jongen, aan de rand van een rivier aan het spelen is met Freddie, zijn gouden, pratende fluit. Een boot trekt hun aandacht en Jimmy klimt aan boord. Omdat zij het voorzien heeft op Freddie, betovert de kwade heks Witchiepoo (gespeeld door de briljante Billie Hayes) de boot, die daarna Jimmy aanvalt. Door overboord te springen ontsnapt Jimmy. Hij zwemt naar “Het Levende Eiland”, waar hij door de burgemeester H.R. Pufnstuf (een vriendelijk soort draak) en de dwergen Kling en Klang wordt geholpen om Freddie uit de handen van de heks te houden.

In Nederland is geen DVD te koop maar wel via Amazon UK. In Nederland zijn de eerste 13 afleveringen uitgezonden. Kijk ook eens op http://jeugdsentimenten.net

Op de expositie in ons museum komen veel series aan bod, maar deze niet.

Reactie: (C. Schellekens)
18-6-2010, 21:07
Hoi,

Ik herinner me heel vaag het kinderprogramma "Puppestuf" of "Puppenstuf" en ik weet dat het eind jaren 60 of begin jaren 70 op televisie was. niemand anders kent het, behalve mijn ouders. Ik ben 43 jaar en zou zo graag eens iets van een afbeelding terugzien. Bestaat dit nog?

Groet,

C. Schellekens.