B&W blijkt tevreden terug

ingevoerd op 15-10-2005

Onderstaand persbericht is verspreid door de afdeling Voorlichting van de Gemeente Hoorn.
U kunt onder het bericht desgewenst reageren.


Collegeverantwoording 2002-2005

Met minder geld een betere stad

Ondanks de langste naoorlogse economische recessie staat Hoorn er beter voor dan vier jaar geleden. Met minder inkomsten, een efficiëntere organisatie en een niet meer dan trendmatige verhoging van de belastingen, is er flink gebouwd, is de stad een aantal belangrijke voorzieningen rijker en is de stad, schoner, heler en veiliger geworden. Dat is kort samengevat de boodschap van de Collegeverantwoording 2002-2005. Daarin legt het college van B en W verantwoording af over wat er is bereikt van het in 2002 overeengekomen collegeprogramma.

Aan de hand van de tekst van het collegeprogramma van 2002 wordt in het ruim 90 pagina’s tellende document uitvoerig verslag gedaan van wat tot stand is gekomen en op de rails is gezet. Motto van het collegeprogramma is Samen werken aan ruimte voor elkaar. De collegeverantwoording is 13 oktober aan de gemeenteraad aangeboden.

Schoon, heel en veilig

Op de collegeprioriteit schoon, heel en veilig is flinke vooruitgang geboekt. In de binnenstad is een aantal straten opnieuw ingericht. Er zijn veilige fietsverbindingen tot stand gekomen en behoorlijk wat 30 km - gebieden. Samen met wijkbewoners, winkeliers, politie, onderwijs en buurtwerk zijn wijkplannen en wijkveiligheidsplannen ontwikkeld en in uitvoering.  Ook de aanpak van draaideurcriminelen, een helder horeca- en evenementenbeleid, aanpassingen van de APV, meer toezicht en handhaving dragen bij aan een veiliger stad. Uit de Leefbaarheidsmonitor 2004 blijkt dat inwoners de stad als veiliger ervaren.

Woningbouw

In totaal zijn er vanaf 2002 1.375 nieuwe woningen bijgekomen, waarvan een kwart voor kwetsbare groepen (jongeren, gehandicapten en ouderen). Daarnaast zijn ruim 700 woningen voor ouderen geschikt gemaakt. De wijk Kersenboogerd kwam af en de nieuwbouw in de laatste grote uitbreidingswijk Bangert en Oosterpolder is van start gegaan. Deze maand worden de eerste woningen opgeleverd.

Onderwijs

Op het gebied van onderwijshuisvesting is veel gebeurd. VMBO-school Titaan kreeg een nieuw gebouw dat tot twee maal toe is bekroond, onder andere met de landelijke scholenbouwprijs 2004. De Praktijkschool is verbouwd. Er kwamen onder andere 12 lokalen voor het basisonderwijs bij en 4 lokalen voor onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. Hoorn haalde bovendien een dependance van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam binnen. Dat is niet alleen een belangrijke onderwijskundige voorziening, maar ook een van de oplossingen voor een dreigend tandartsentekort in Hoorn.

Voorzieningen

Een mijlpaal voor de stad was de ingebruikname van de nieuwe schouwburg. Nog dit jaar wordt het Regionaal Historisch Centrum opgeleverd en de bouw van een nieuwe kunstijsbaan is begonnen. Met de restauratie van de Ridderickhoffpanden, gecombineerd met een blijvend werkproject voor verstandelijk gehandicapten, werd de stad verrijkt met een bijzondere horecagelegenheid. Op sportgebied kwamen er flink wat voorzieningen bij: een aantal gymlokalen en hallen, kunstgras korfbalvelden en een nieuw sportcomplex voor De Blokkers. De renovatie van atletiekbaan Blauwe Berg betekent dat deze weer beschikbaar is voor de landelijke competitie en nationale kampioenschappen.

Samenwerking

De relatie met de ondernemers in de binnenstad kreeg een stevige impuls met de totstandkoming van het binnenstadsmanagement. Ook op regionaal niveau kwam samenwerking tot stand. Er liggen een regionale woonvisie en een gezamenlijke visie op bedrijventerrein. Daarnaast hebben de gemeenten in West- Friesland elkaar gevonden in hun streven naar verbetering van de Westfrisiaweg. De gezamenlijke gemeenten willen zich garant stellen voor een minimale bijdrage van 10 procent in de kosten en een inspanningsverplichting tot 25 procent. Daarmee zijn een verdubbeling van een deel van de weg en ongelijkvloerse kruisingen een stuk dichterbij gekomen.

Kwaliteit

Als het gaat om dienstverlening en kwaliteit van de gemeentelijke organisatie zijn er aansprekende resultaten te melden. De dienstverlening wordt door klanten goed gewaardeerd. De afdelingen Burgerzaken en Bouw- en Woningtoezicht zijn ISO-gecertificeerd. Bouw- en Woningtoezicht kwam bij een benchmark van 29 grote, middelgrote en kleine gemeenten als beste uit de bus. De samenwerking tussen Sociale Zaken en Centrum voor Werk en Inkomen was een landelijk voorbeeld van een succesvolle aanpak om mensen snel aan het werk te krijgen. Dankzij een “streng aan de poort”- beleid was er ruimte om de rijksbezuinigingen op het armoedebeleid op te vangen. Op ICT-gebied verwierf de gemeente dit jaar de EGEM-Award voor dienstverlening aan externe klanten.

De volledige collegeverantwoording is voor iedereen ook te raadplegen op www.hoorn.nl (Bestuur en Organisatie/Beleidsprogramma/Beleidsverantwoording).

Reacties
Reactie: (piet)
21-10-2005, 10:55
Ach gut, mijnheer Helling Uw reactie is net zo inhoudelijk als de eerste schrijver, de pot verwijt de ketel..... Maar ja wat kan je ook verwachten van zo’n draaikontenpartijtje die hopelijk bij de vilgende verkiezingen niet meer bestaan. De burgers van Hoorn zijn alle miskleunen echt niet vergeten, Doofpotcultuur.

Reactie: (Arthur)
20-10-2005, 00:17
Misschien gewoon eens iets inhoudelijks melden en niet stiekem anoniem. Zin om eens een dag met mij mee te lopen? Dan praten we verder?

Reactie: (vroom)
18-10-2005, 13:13
Klein minpuntje is alleen dat geacht bestuur het contact met de werkelijkheid totaal lijkt te hebben verloren. Geeft niet gewoon doorgaan het stort vanzelf wel een keer in.