Plasterk wil collectie Scheringa behouden

ingevoerd op 20-10-2009

WOGNUM /OPMEER - Minister Ronald Plasterk van Cultuur wil voorkomen dat de kunstcollectie van Dirk Scheringa uiteenvalt, nu het doek is gevallen voor DSB Bank. De minister hoopt dat de kunstverzameling van 1300 werken een plek krijgt in de nieuwbouw van het Scheringa Museum voor Realisme in het Noord-Hollandse Opmeer, zei hij dinsdag tegen RTL Nieuws.

,,Het zou voor het publiek, voor het kunstleven in dit gebied en voor de werkgelegenheid natuurlijk heel mooi zijn als de collectie in het nieuwe gebouw bijeen zou kunnen blijven’’, aldus Plasterk. ,,Ik roep kunstliefhebbers in het land op om te kijken wat ze kunnen doen en wil er zelf ook eventueel een rol in spelen.’’

STEUN HET MUSEUM !
Ook het museum roept op zijn website mensen op hun steun te betuigen, met als doel de collectie te behouden. De instelling benadrukt ondanks alle perikelen rondom de eigenaar gewoon open te zijn voor het publiek. Geef uw steunbetuiging via info@scheringamuseum.nl Zie ook de link onder dit bericht.

Goed bekend
Plasterk is goed bekend met het Scheringa Museum voor Realisme. ,,Ik ken de collectie, een prachtige verzameling modern realisme, goeddeels Nederlandse kunstenaars.’’ De minister opende een jaar geleden de tentoonstelling Bevriende Meesterschilders in het museum, met schilderijen van de Vlaamse schilders Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer.

Een deel van de collectie is momenteel te zien in een voormalig schoolgebouw in het dorp Spanbroek. Op enkele kilometers daar vandaan zou volgend jaar de kolossale nieuwbouw van het museum de deuren moeten openen. Met 44 zalen en een oppervlakte van 10.000 vierkante meter is dit gebouw vijf keer zo groot als het huidige museum. De bouw is echter stilgelegd. Scheringa liet maandag weten dat ook zijn museum onder het faillissement valt.

Dirk Scheringa en zijn vrouw Baukje hebben hun kunstverzameling in enkele jaren opgebouwd. Daaronder bevinden zich schilderijen van Carel Willink, Dick Ket, Charley Toorop, Lucian Freud, Marlene Dumas en René Magritte. Scheringa schat de waarde van zijn collectie op zeker 40 miljoen euro.