Raadsleden willen nieuwe bestemming oude stadhuis
Maquette Hoorn Anno 1650 moet weg bij museum
Slapen en drinken in het oude stadhuis van Hoorn nadat je er getrouwd bent. Dat is zo’n beetje wat de raadsleden Wagemaker (PvdA) en Van Lunteren (VVD) in gedachten hebben en in een brief aan het College hebben verwoord. Zij willen dat de historische Statenpoort een andere invulling krijgt dan de huidige kantoorfunctie. Zo denken ze aan vestiging van een informatiebalie, een Grand Cafe/Restaurant, herberg en de Maquette Hoorn Anno 1650 in het monumentale gebouw.
De Maquette, die sinds 1994 staat opgesteld in het Museum van de Twintigste Eeuw, past volgens de raadsleden daar niet. Museumdirecteur Stuijfbergen reageert verbaast op de plannen: ”Raadsleden voelen zich altijd gepasseerd als ze niet op tijd worden geinformeerd. Daarom zou het aardig zijn als zij, voordat ze een ballon oplaten, met direct betrokkenen zoals ons museum en de Vereniging Oud-Hoorn hadden overlegd.”
Lees hier de volledige brief:
Geachte College,
Ondergetekenden vragen graag uw aandacht voor een nieuwe en in hun ogen meer zinvolle invulling van het Hoornse rijksmonument “de Statenpoort”, ook wel bekend als “het Statenlogement” en als “het oude stadhuis”.
Dat zij dit doen is niet nieuw. De heer Wagemaker heeft tijdens informele contacten met verschillende wethouders hier al eerder voor gepleit en de heer Van Lunteren heeft een nieuwe invulling bepleit tijdens de behandeling van de Nota Toerisme.
Ook in de bijlage die de subraadscommissie Weeshuiscomplex bij haar rapportage heeft gevoed zijn de mogelijkheden die de Statenpoort biedt al ter sprake gebracht.
Naar onze mening is het echt van de gekke dat een van de mooiste monumenten in de stad, naast een bescheiden functie als trouwzaal en voor representatieve doeleinden, verworden is tot een kantoorpand. De openbare functie herleeft enigszins ten tijde van verkiezingen.
Een stad die haar verleden, heden en toekomst serieus neemt zou dit niet moeten willen.
Ons staat een meer representatieve invulling voor ogen, ten dienste van de bewoners en bezoekers van Hoorn.
Juist de Statenpoort leent zich ervoor de plek te worden waar “het verhaal van Hoorn” wordt verteld, zoals bedoeld in de Toerismenota.
Voor de invulling denken wij aan een ruimte voor de Maquette Hoorn Anno 1650, thans in onderdak bij het Museum van de Twintigste Eeuw maar uit de aard der zaak niet bepaald behorend bij de kerncollectie van dat museum, ruimte voor een permanente expositie van de archeologische dienst, ruimte voor een wisselende expositie over onder handen zijnde of komende bouwplannen in Hoorn en een bescheiden receptiebalie als gezamenlijke activiteit van zowel Bureau Communicatie als de VVV.
Uiteraard blijft de oude raadzaal als trouwlocatie behouden. Tegelijkertijd zou deze zaal meer dan voorheen voor representatieve functies gebruikt moeten worden.
Ook de binnentuin vervult hierin natuurlijk een functie. Het is een van die mooie beschutte plekjes in de binnenstad waar het goed toeven om bijvoorbeeld naar het carillon te luisteren, gewoon wat op een bankje voor je uit te mijmeren maar ook om buiten te dineren in een historische ambiance.
Als financiële drager hiervoor zien wij eveneens ruimte voor een daadwerkelijk Grand Café/Restaurant, te exploiteren door een ondernemer die zijn sporen op dit gebied reeds heeft verdiend. Als referentiekader hiervoor staat ons bijvoorbeeld Grand Café/Restaurant Bleiswijk in de Westerstraat in Enkhuizen voor ogen.
Door ruimte te scheppen voor kwalitatieve horeca ontstaat ook de mogelijkheid zowel de huwelijksvoltrekking als receptie en huwelijksdiner in de Statenpoort te houden, waarbij het aan Hoorn verknochte bruidspaar hun gasten natuurlijk ook in de gelegenheid stelt van de Maquette en exposities kennis te nemen! En waarom niet overnachten in een exclusieve en unieke ambiance? Een mogelijkheid die tegemoet kan komen aan de oorspronkelijke bestemming, namelijk die van logement.
Met een dergelijke invulling wordt de Statenpoort een trefpunt voor Hoorn, zoals het ook een trefpunt was in de tijd dat hier het stadhuis en later de VVV was gevestigd, en krijgt de Statenpoort een invulling die zowel het monument als de stad in zijn geheel waardig is*.
Het wordt dan inderdaad de plek waar het verhaal van Hoorn wordt verteld, in onze ogen een verhaal dat het waard is om verteld te worden! Dat zo´n plek in de binnenstad moet zijn staat voor ons als een paal boven water.
Wij vragen het college bovengenoemde opzet op haalbaarheid en financiële consequenties te onderzoeken en de raad een dienovereenkomstig voorstel aan te bieden. In onze beleving zou onderzoek en planvorming tussen nu en eind 2006 kunnen plaatsvinden, zodat de realisatie vroeg in het gedenkwaardige jaar 2007 kan plaatsvinden.
In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groeten,
Ed Wagemaker Harry van Lunteren
Fractievoorzitter PvdA Raadslid VVD
c.c. betrokkenen en media
*In 1613 gaf het toenmalige stadsbestuur op dracht het oude convent aan de Nieuwstraat te slopen ten behoeve van een nieuw, prestigieus gebouw als logement voor de Gecommiteerde Raden. Na de voltooïng namen de Raden ook de achterliggende kapel in gebruik en transformeerden deze tot een eetzaal. (Bron: het Statenlogement, C. Boschma-Aarnoudse)
Reactie: (schuur)
6-10-2005, 12:31
Weer een grand café erbij, ter versterking van het idee dat de binnenstad moet worden getransformeerd in een pretpark. Hans Stuijfbergen doet ongewild aan die pret mee door op te merken dat de heren Wagemaker en Van Lunteren ballonnen oplaten. Of zou hij een proefballonnetje bedoelen? Dast zou een hele geruststelling zijn.