Hoorn zoekt nieuwe bouwlocaties binnen de stad
ingevoerd op 9-7-2005
De raadscommissie Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting bespreekt op woensdag 20 juli de notitie “Inbreilocaties in de gemeente Hoorn”, een verkenning van de mogelijkheden die B en W zien om op de korte en middellange termijn in bestaande wijken te bouwen. Bebouwing die bestemd kan worden voor woningen, maar ook voor voorzieningen waar in een buurt of wijk behoefte aan is. De verkenning houdt rekening met nieuw beleid, zoals vastgesteld in het kader van de stadsvisie en de woonvisie.
Inbreilocaties vormen een belangrijk onderdeel van de woningbouwproductie. In de afgelopen tien jaar zijn 1.400 woningen op deze wijze gebouwd, bijna 30% van de totale productie. Ook de komende jaren kunnen inbreilocaties voorzien in een deel van de behoefte aan woningen, met name bij starters en ouderen.
In de notitie staat dan ook het voorstel om een aantal locaties voor deze doelgroepen versneld tot ontwikkeling te brengen. Er zijn twee plekken waar binnen een jaar 28 starterswonignen gebouwd kunnen worden (Paardenweide en Astronautenweg) en twee plekken waar binnen een jaar seniorenwoningen gebouwd kunnen worden (Prismalocatie en Ossenweide). Een en ander is afhankelijk van de bestuurlijke besluitvorming en de afloop van planologische procedures.
2.800 woningen op 55 locaties
De verkenning omvat een momentopname van in totaal 55 locaties. De locaties verschillen onderling in de mate waarin al dan niet wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan en ze in aanmerking komen voor snelle uitvoering. De invulling met aantallen en soorten woningen is op dit moment niet meer dan indicatief, het best passend bij de karakteristiek van de betreffende locatie. De genoemde locaties hebben een gezamenlijke capaciteit van ca. 2.800 woningen.
Drie categorieën
A locaties in voorbereiding of uitvoering: ca. 668 woningen
Onder de Boompjes (6 appartementen), Achterstraat-Nieuwland (9 appartementen), terrein oude schouwburg (36 appartementen), Karperkuil (9 appartementen), project “Wonen boven winkels”, Draafsingel (NHD-locatie, 59 woningen), Willem de Zwijgerlaan (15 woningen in de vrije sector), Vijzelmolen (36 wooneenheden voor speciale doelgroep), Korenbloem (42 appartementen), Dovenetel (16 wooneenheden voor speciale doelgroep), Reaal (18 (zorg)woningen, Boedijnhof (4 woningen, Lingeweg (65 appartementen en wooneenheden), Lageweg 4 (8 wooneenheden voor jongeren), IJsselweg (ca. 144 woningen), Van der Maat (16 appartementen), Florastraat (35 appartementen).
B locaties waarvoor een stedenbouwkundig plan in voorbereiding is: ca. 1.136 woningen
Dit zijn locaties die in studie zijn, maar waarvoor nog geen concrete bouwplannen zijn ontwikkeld. Het zijn met name deze locaties die mogelijkheden bieden voor versnelde uitvoering:
Stationsgebied (ca. 280 appartementen), Vale Hen (60 appartementen), Weeshuis 9 (4 huurwoningen), Achter de Vest (5 of 6 koopappartementen), Oostereiland (geen indicatie van aantallen), Johan Messchaertstraat (20 appartementen), Holenweg, locatie Groot (LIDL-vestiging in combinatie met ca. 100 woningen), Liornestraat/Johannes Poststraat (80-100 appartementen), Streektuinen (300 woningen), Prismalocatie (woonzorgvoorziening voor ouderen, 50 woningen), parkeerterrein Astronautenweg (12 woningen), entree Astronautenweg (max. 24 gestapelde woningen), Blauwe Berg (minimaal 30 woningen), Runshopping Centre (ca. 60 woningen), De Hoornbloem (ca. 30 appartementen), Paardenweide (16 gestapelde woningen), Ossenweide (ca. 6 vrijstaande woningen), Kersenboogerd, nabij de tuibrug (vier torentjes met in totaal 56 woningen), Kievit (12 woningen).
C locaties waar in de toekomst eventueel woningbouw mogelijk is, maar waarvoor nog geen activiteiten worden ontwikkeld: ca. 1.008 woningen
Drostewerf (maximaal 20 appartementen), Holenweg, locatie Philips (ca. 250 woningen), Pelmolenpad (kantoren, detailhandel, parkeren, ca. 200 appartementen), Windmolen (woontoren van 10-12 woonlagen, 40-48 appartementen), Risdammerhout, strook groen tussen Brik en Provincialeweg (ca. 40 woningen), Beurtschip/Ark (torentje met max. 4 woningen per bouwlaag), Zilversmid (ca. 16 vrijstaande woningen), Karos (3 of 4 vier vrijstaande woningen), Poortwachter (gebouw met wijkcentrum en ca. 16 appartementen), Roskam (150 woningen), Klokketuin (8 appartementen), terrein HSV (ca. 40 woningen), Dinkelweg (twee appartementenblokjes van zes à zeven bouwlagen, 50 appartementen), Dorpel (8 eenheden voor jongeren), Zaanweg (40 appartementen), Oostergouw, ter hoogte van de Kluut (ca. 12 rijtjeswoningen), Westerblokker 146a (16 vrijstaande en halfvrijstaande woningen), Schelphoek (ca. 20 drijvende woningen), Grote Waal (50 drijvende woningen).
In de discussie rond de stadsvisie is het in stand houden van het groen in de wijken als een belangrijk uitgangspunt geformuleerd. Dat betekent dat met plannen voor bebouwing van dit soort locaties zorgvuldig zal worden omgegaan. In alle gevallen moet een check met bijvoorbeeld het Groenbeleidsplan of het parkeerbeleid moeten plaatsvinden en moet worden beoordeeld in hoeverre het invullen van zo’n locatie bijdraagt aan het functioneren van een wijk.
Versnelde ontwikkeling
Er zijn zeven locaties die op grond van dit verkennend onderzoek mogelijk in aanmerking komen voor snelle realisering, vijf voor starterswoningen, twee voor ouderenhuisvesting:
• Holenweg, locatie Groot, 24 woningen voor starters;
• TSH, Joh. Poststraat, 80 tot 100 woningen, waarvan ongeveer de helft voor starters;
• Prismalocatie, 50 woningen voor ouderen;
• Astronautenweg parkeerterrein, 12 woningen voor starters;
• Paardenweide, 16 woningen voor starters;
• Ossenweide: 6 vrijstaande woningen voor ouderen;
• Kersenboogerd, nabij tuibrug, 56 woningen waarvan 36 voor starters.
Reactie: (geld wolven)
18-7-2005, 10:26
Als de gemeente Hoorn, intermaris aan haar plicht had laten voldoen om op de verworven gronden huurwoningen te laten bouwen, dan hadden ze nu alle mooie stukjes groen niet vol hoeven te pleuren met afgrijselijke veel te massale inbreigedrochten. Intermaris bouwt liever koopwoningen zoals bijv nu in combinatie met zeeman vastgoed op de locatie van het streekziekenhuis. Prachtig dat men daarmee hun vermogen groter mee maakt en wellicht nog een paar bevriende relaties aan een mooie woning helpt. Het eigenlijke doel van een WBV is natuurlijk het voorzien in genoeg huurwoningen voor de bewoners van desbetreffende stad. Als ze dan gronden weten te bemachtigen en daar vervolgens koopwoningen neerzetten wordt het natuurlijk moeilijk om aan de gevraagde huurwoningen te voldoen, de grond raakt immers op. Wanbeleid en Vriendjespolitiek zorgt voor deze situatie en daar mogen de mensen in de betsaande wijken voor boeten. Bedankt hoor.
Reactie: (Niels)
16-7-2005, 10:43
Dat de grondprijzen in Hoorn de pan uitrijzen is nog tot daar aan toe (er moet nog steeds een granietentrap voor dat prestigeobject op de Westerdijk worden betaald).Het is eerder van de zotte dat er maar industrieterreinen bij moeten komen waarvan de helft bijvoorbaat al niet te verkopen/verhuren is.En je kunt dan wel geld (wat er niet is) uitrekken voor tijdelijke ontsluitingen op nu al overvolle wegen maar is het niet slimmer eerst eens wat te doen aan de infrastructuur voordat je verder gaat bouwen? t is net of bepaalde elementen op de nieuwe steen alleen maar aan zakkenvullen denken in plaats van mee te denken met de in/bewoners. Ik ben blij dat ik er niet meer woon,niet dat er in mijn huidige gemeente altijd even eerlijk wordt gehandeld maar ik zou voor geen goud meer terugwillen.
Reactie: (Bewoner Paardenweide)
14-7-2005, 11:40
De Bewoners van de Paardenweide zullen massaal protesteren tegen de komst van een woongebouw in de bestemming Groen (in stijd met groenbeleidsplan ?) , Er is tevens een zeer druk fiets/brompad pal naast deze locatie en parkeren is daar nu al dramatisch. We zien de artikel 19 procedure dan ook met vertouwen tegemoet. Dat het moeilijk is om goedkope (starters) woningen te bouwen heeft de Gemeente dankzij haar grondprijzenbeleid geheel aan zichzelf te danken, daarom hoeft elk groen plekje wat over is niet volgeplempt te worden.