Invoering toegangsstop leidt niet tot minder alcoholgebruik en overlast

Onderzoek horecabezoekers West-Friesland

HOORN - Koninklijke Horeca Nederland heeft in de regio Noord Holland een werkgroep Jeugd&Alcohol ingesteld die onderzoek hebben gedaan in West Friesland. In Oosterblokker zijn de resultaten gepresenteerd aan de raadsleden van 10 gemeenten, horecaondernemers en andere geïnteresseerden. Het onderzoek is uitgevoerd door Young Votes.

De belangrijkste conclusie is dat blijkt dat 42% van de respondenten het een (zeer) slecht idee vindt om een toegangsstop van 24.00 uur in te voeren. Van de jongeren die 16 of 17 jaar zijn, vindt zelfs 63% het een slecht idee.

Toegangsstop zinvol?
Een kwart van het uitgaand publiek geeft aan niet meer uit te gaan bij een invoering van de toegangsstop. Men geeft aan niet minder te gaan drinken, maar op een andere locatie. Ruim 70% geeft aan hetzelfde of meer te gaan drinken en slechts 7% geeft aan minder te gaan drinken. Als er sluitingstijden worden ingevoerd, besluiten 28% van de respondenten niet eerder naar de horeca te gaan, 45% wel, naar een andere gemeente te gaan (22%) of gaat nadrinken (31%). De voorstanders van een toegangsstop drinken minder vaak een glaasje in het café of discotheek dan de tegenstanders.

Ook het vervroegen van de sluitingstijden hebben geen tot zeer weinig invloed op het drinkgedrag van jongeren. Jongeren gaan wellicht eerder stappen, maar gaan meer nadrinken (thuis, bij vrienden of keet) en /of drinken in kortere tijd meer alcohol tijdens het stappen. Van de groep van 18 t/m 25 jaar geeft 40% aan bereid te zijn 30 kilometer of meer te willen reizen voor een avond stappen. Bij een eventuele aanpassing van de openingstijden denkt de meerderheid dat overlast op straat toeneemt of gelijk blijft. Jongeren en mannen denken vaker dat geweld toeneemt. Ouderen denken vaker dat het geweld afneemt.

Conclusie
Aangezien niet alle gemeenten in West Friesland dezelfde openingstijden voor de horeca hebben, zal met een beperking van de toegangstijden naar andere gemeenten worden uitgeweken. Hiermee worden aspecten als verkeersveiligheid en gastvrijheid in de gemeenten op het spel gezet. De afdeling West Friesland van Koninklijke Horeca Nederland vraagt aan de 10 gemeenten om het besluit van een toegangsstop te heroverwegen.

Reacties
Reactie: (piet kladzo)
25-8-2009, 15:39
In Amsterdam zijn ze natuurlijk "welkom"; er gaat een nachtbuslijn tussen Hoorn en Amsterdam in het weekend.
Het geeft aan hoe een goed bedoeld beleid in zijn tegendeel verkeert.