Copernicus neemt studiehuis in gebruik

ingevoerd op 23-3-2005

Op 30 maart a.s. verhuizen de leerlingen van de bovenbouw havo en vwo van de Copernicus naar hun eigen ‘studiehuis’ op een paar minuten loopafstand van de hoofdvestiging aan de Nieuwe Steen in Hoorn. Doordat ongeveer 400 van de 1100 leerlingen van de Copernicus naar deze dependance verhuizen, komt er ruimte vrij in het hoofdgebouw. De zomervakantie wordt gebruikt om dit te verbouwen, zodat ook de leerlingen van de onderbouw en klas 3 en 4 vmbo-t straks niet alleen over voldoende ruimte, maar ook over voldoende studieplekken beschikken.

De nieuwe dependance op Nieuwe Steen 21 is een complete school met alle voorzieningen en een eigen gymzaal. Op beide verdiepingen heeft een aantal traditionele klaslokalen plaats gemaakt voor open studieruimtes. Hier kunnen leerlingen zelfstandig of in kleine groepen werken en studeren. Uiteraard zijn er volop werkplekken met computers. Deze inrichting maakt het mogelijk dat docenten verschillende werkvormen kunnen toepassen, variërend van klassikale instructie tot individueel zelfstandig werken.

Met het in gebruik nemen van deze dependance en de op handen zijnde aanpassingen in het hoofdgebouw komt er voorlopig een einde aan de huisvestingsperikelen van deze locatie van het Atlas College. Zoals bekend wordt er op het openblik binnen de gemeente Hoorn gewerkt aan een plan voor de huisvesting van het gehele voortgezet onderwijs. Hoe dit plan eruit gaat zien, zal waarschijnlijk dit najaar duidelijk worden. Daarna zal het nog enkele jaren duren voordat de plannen gerealiseerd zijn. Het was duidelijk dat de Copernicus zo lang niet kon wachten. De uitbreiding van de Copernicus met dit fraaie studiehuis is daarom een uitstekende tussenoplossing.

De eerste schooldag in ‘21’, zoals het gebouw inmiddels op de Copernicus wordt genoemd, krijgt een feestelijk tintje. Nadat de leerlingen wegwijs zijn gemaakt in hun nieuwe school, volgt een lunch in de versierde aula. ’s Middags is er een feestprogramma met onder meer een optreden van een DJ en de schoolband van de Copernicus. Bovendien wordt in diverse lokalen een film vertoond, waarmee de start van de nieuwe filmclub van de Copernicus een feit is.