Raad wil publiek debat over Europese Grondwet

ingevoerd op 2-2-2005

De gemeenteraad wil in Hoorn een publiek debat over de Europese Grondwet rond het landelijk referendum over de Europese Grondwet later dit jaar. Dat is het resultaat van een initiatiefraadsvoorstel van zeven raadsfracties. Een ruime meerderheid van de raad steunde tijdens de raadsvergadering van 1 februari het voorstel om in Hoorn aandacht te besteden aan de vraag wat de Europese Grondwet betekent voor burgers en voor die van Hoorn in het bijzonder. Initiatiefnemer E. Ottens van de PvdA ziet in het referendum een uitgelezen kans om te discussiëren over al die zaken die een grondwet zo belangrijk maken.
Met hun initiatiefvoorstel willen de raadsleden bereiken dat in een speciale raadsvergadering, of in een andere vorm van publiek debat, gesproken kan worden over die ontwikkelingen in Europa die de burger direct raken. Alle fracties, behalve de fractie van Hoorns Belang, hadden het voorstel al voor de vergadering ondertekend.
De initiatiefnemers willen het referendum, dat waarschijnlijk alleen zal gaan over een ja of nee tegen de grondwet, aangrijpen voor een bredere discussie. De kans om als burgers bij een nieuwe Grondwet mee te discussiëren doet zich niet snel opnieuw voor. De Europese samenwerking brengt naar de mening van veel mensenniet alleen veel regels en bureaucratie met zich mee, maar biedt volgens de raadsleden ook kansen. Bijvoorbeeld op subsidie. De raad wil dan ook dat een lid van het college van burgemeester en wethouders zich bezig gaat houden met de relatie Europa - Hoorn.
De raadsgriffie komt op korte termijn met een concreet plan voor het debat.