Sluiting Hoornse Veerhuis volgens rechter terecht
ingevoerd op 25-5-2009
De burgemeester van Hoorn is in 2007 terecht overgegaan tot sluiting voor een jaar van café ‘t Hoornse Veerhuis aan de Dubbele Buurt. Alleen al door de aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid soft- en harddrugs mocht de burgemeester daartoe besluiten. De eigenaren van ’t Hoornse Veerhuis hebben de rechtbank Alkmaar er bovendien onvoldoende van kunnen overtuigen dat zij er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat er in hun café drugs werden verhandeld. Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Alkmaar. De eigenaren hadden beroep tegen het besluit van de burgemeester aangetekend.
In 2007 besloot de burgemeester van Hoorn tot sluiting van ‘t Hoornse Veerhuis per 7 mei. Het ging om sluiting voor een jaar. Bij een politie-inval waren in het café op verschillende plekken en in verschillende porties grote hoeveelheden softdrugs en harddrugs gevonden. Daarmee was in feite sprake van een handelsvoorraad. De vondst van zoveel soft- en harddrugs betekende een overtreding van de Opiumwet. In het Hoornse coffeeshopbeleid, dat in 2005 is vastgesteld, staat duidelijk aangegeven wat de straf is op overtreding van de regels.
De uitspraak is een bevestiging van een eerdere uitspraak in kort geding. De eigenaren hadden gevraagd om de aangekondigde sluiting niet uit te voeren totdat een uitspraak over het bezwaar was gedaan. De kortgedingrechter zag daar op 11 juni 2007 geen reden voor
Hoewel ’t Veerhuis vanaf mei 2008 weer open is, zou de recente uitspraak wel van belang zijn voor een eventuele schadevergoeding.
De rechtbank vindt het aannemelijk dat er in het café een handelsvoorraad aan drugs aanwezig was, gezien de hoeveelheid drugs die gevonden is en de wijze van verpakking. De rechtbank vindt ook dat de eigenaar verantwoordelijk is voor wat in zijn café gebeurt. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de eigenaar genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat er in de zaak in drugs werd gehandeld.