Afschaffing lastenverlichting belangrijke oorzaak hogere aanslag gemeentelijke belastingen

Afschaffing lastenverlichting belangrijke oorzaak hogere aanslag gemeentelijke belastingen

Hoewel de gemeente Hoorn er alles aan heeft gedaan om de onroerendezaakbelastingen ondanks de hertaxatie en de nieuwe waardepeildatum op hetzelfde niveau te houden, is de Hoornse belastingbetaler in 2005 toch gemiddeld wat duurder uit. Dit vanwege de inflatiecorrectie van 1% en het regeringsbesluit om de ’Zalmsnip’ af te schaffen. De belastingaanslagen worden in het weekend van 26 februari verzonden.
Een gemeente mag niet zomaar belastingen heffen. De wet Waardering Onroerende Zaken (wet WOZ) regelt heel precies aan welke maatstaven een gemeente zich moet houden.
Zo moet een gemeente op gezette tijden een vaste waardepeildatum aanhouden.
In Hoorn was de vorige peildatum 1 januari 1999. Deze gold voor het tijdvak 2001 tot en met 2004. De nieuwe waardepeildatum voor de jaren 2005 en 2006 is 1 januari 2003. Het is de bedoeling dat vanaf 2007 de waarde jaarlijks wordt vastgesteld.
Herwaardering
Alle onroerende zaken in de gemeente Hoorn zijn opnieuw getaxeerd. De herwaardering ging in 2003 van start en is thans afgerond. Het gaat hierbij om de waarde van woningen, bedrijfspanden en grond. De WOZ-waarde is van belang voor de onroerendezaakbelastingen (OZB), het eigenwoningforfait inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting ’omslag gebouwd’. De nieuwe WOZ-waarde is de waarde van een pand op 1 januari 2003. Daarbij moet de gemeente rekening houden met bijvoorbeeld nieuwbouw, een verbouwing of sloop die tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2005 heeft plaatsgevonden.
WOZ-waarde voortaan op aanslag
Het heeft geen zin de nieuwe WOZ-waarden van een woning of bedrijfspand nu al op te vragen. Per dagtekening van 28 februari 2005 ontvangen inwoners en bedrijven een aanslag gemeentelijke belastingen. Daarop zal ook de nieuwe WOZ-waarde worden vermeld. Zij krijgen dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer. Dat is nieuw.
Gemeente compenseert waardestijging met lagere ozb-tarieven
In het algemeen heeft zich tussen 1999 en 2003 een waardestijging voorgedaan. De gemeente Hoorn zal deze waardestijging niet gebruiken om een lastenstijging in de onroerendezaakbelastingen (ozb) door te voeren. De gemeentelijke opbrengst uit de ozb zal in 2005 niet hoger zijn dan in 2004, met uitzondering van een inflatiecorrectie van 1% en afgezien van nieuwbouw. Pleegt iemand nieuwbouw, dan stijgt de waarde.
Uit de taxatieronde is gebleken dat de waarden van woningen in de gemeente Hoorn meer zijn gestegen (52%) dan die van bedrijfspanden (35%). Omdat de taxatiewaarden zijn gestegen, gaan de ozb-tarieven omlaag.
Toch per saldo duurder uit
Wat een inwoner of bedrijf precies gaat betalen, hangt af van de waarde en de tarieven.
Stel dat de waardestijging van uw woning precies op het gemiddelde van 52% ligt, dan houden de waardestijging en de lagere ozb-tarieven elkaar in evenwicht, zodat men in 2005 ongeveer evenveel aan ozb kwijt zou zijn als in 2004.
In werkelijkheid pakt de aanslag 2005 hoger uit door een stijging van:
• gemiddeld 1% vanwege de inflatiecorrectie;
• € 45,38 omdat de ’Zalmsnip’ is afgeschaft.
Geen ’Zalmsnip’ meer
Het kabinet heeft besloten de lokale lastenverlichting van maximaal € 45,38, de zogenaamde ’Zalmsnip’, per 2005 af te schaffen. De gemeente Hoorn verminderde het gebruikersgedeelte van de aanslag onroerendezaakbelastingen voor woningen ieder jaar met € 45,38. Nu dit niet meer mogelijk is, betekent dit ten opzichte van 2004 voor ieder huishouden een lastenverzwaring van € 45,38. De afschaffing is een rijksmaatregel.