Grootscheeps buurtonderzoek na diefstal museum

ingevoerd op 11-1-2005

In de nacht van 9 op 10 januari zijn uit het Westfries Museum 23 zeventiende-eeuwse schilderijen, een prent, een tekening en een zestigtal zilveren objecten gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde wordt geschat op ongeveer 10 miljoen euro. De politie van Hoorn is vandaag, 11 januari, een grootscheeps buurtonderzoek begonnen en heeft twee informatienummers geopend.

De inbraak werd maandagochtend rond 8.00 uur ontdekt door medewerkers van het museum. Onduidelijk is hoe de daders zijn binnengekomen. Het museum beschikt over een geavanceerd alarmsysteem. Het is afgelopen donderdag nog gecontroleerd in het kader van een reguliere controle. Het alarm stond aan en is niet afgegaan. Inmiddels is bekend dat de daders zijn vertrokken door een kelderluik en dat het beveiligingssysteem is gemanipuleerd.
Bij aankomst troffen de medewerkers van het museum een chaos aan. Er waren vitrines ingeslagen en glazen deuren vernield. De schilderijen zijn uit de lijsten getild.

Er zijn schilderijen meegenomen van Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen en Herman Henstenburgh en enkele minder bekende schilders. Daarnaast zijn tientallen stukken gebruikszilver weg en een enkel stuk kerkzilver.
Bij de gestolen stukken bevinden zich vier schilderijen van drie bruikleengevers, die anoniem willen blijven. Ook enkele zilverstukken had het museum in bruikleen van particulieren.

Met uitzondering van de bruikleenstukken, was de collectie niet verzekerd. Dat is algemeen gebruik in de museumwereld. Het Westfries Musuem volgt het beleid van het International Commitee of Museums en de Nederlandse Museum Vereniging.

Bij de inbraak is het hart van de collectie gestolen: het gaat om topstukken die van nationale betekenis zijn..
Het museum bestaat dit jaar 125 jaar. De nu gestolen stukken zijn decennialang verzameld, vaak met behulp van sponsors en legaten. Het gaat grotendeels om unieke stukken die onvervangbaar zijn of niet meer aan te kopen.
Wethouder R.Tonnaer van Cultuur noemt de inbraak rampzalig. “Er is sprake van een onherstelbaar verlies. We hopen dat de daders inzien dat de stukken onverkoopbaar zijn.”

Het museum zet alle gestolen werken (inclusief afbeeldingen) op internet: www.wfm.nl.
De politie heeft twee informatienummers geopend. Mensen die iets verdachts hebben gezien wordt verzocht te bellen met: 072 – 5497574 of 072 -5497572.
Het is de eerste keer dat er in het museum is ingebroken.

De verwachting is dat het museum vrijdag weer voor het publiek open zal zijn.