Archeologisch onderzoek op plek oude schouwburg
ingevoerd op 7-1-2005
Op maandag 10 januari gaat de Archeologische Dienst Hoorn proefonderzoek doen op de plek aan de Westerdijk waar de oude schouwburg Het Park heeft gestaan. Het proefonderzoek, dat nodig is om te kunnen bepalen of uitgebreider archeologisch onderzoek op deze plek nodig is, duurt ongeveer twee weken. Met het graven van sleuven hopen de archeologen bodemprofielen te kunnen optekenen en de ligging van de oudste kavelsloten en het dijklichaam in kaart te brengen. Ook gaan zij op zoek naar bebouwingsresten van een 16e-eeuwse molen bij de Nieuwsteeg en panden uit de tweede helft van de 16e eeuw bij de Geldersesteeg.
Het is de bedoeling dat het proefonderzoek antwoorden op de volgende vragen oplevert:
• In hoeverre zijn er nog resten van woonbebouwing te vinden en wat is de ouderdom en de gaafheid daarvan? Ging het om een of meerdere woonlagen?
• Is dit gedeelte van Hoorn nog voor het ontstaan van het Hoornsche Hop en de aanleg van de Westerdijk bewoond geweest?
• Zijn er nog resten te vinden van de 16e-eeuwse molen op de hoek van de Westerdijk en de Nieuwsteeg?
• Levert het onderzoek gegevens op over de opbouw en de ouderdom van de Westerdijk, voor zover deze zich binnen het onderzoeksterrein bevindt?
• Komt de ligging van oude kavelsloten uit de ontginningsfase van het gebied overeen met hetgeen elders in Hoorn is aangetroffen? Wanneer zijn deze sloten in onbruik geraakt, c.q. gedempt?
Of van de molen nog restanten worden teruggevonden, is zeer de vraag. Van de vroegere bebouwing langs de Westerdijk worden nog resten verwacht in de zuidwesthoek van het terrein. Ook kunnen zich nog funderingen bevinden onder het plaveisel. Gezien de diepe fundering en onderkeldering van de voormalige schouwburg zijn daaronder hooguit diepere gedeelten van beerputten, waterputten en waterkelders te vinden.