Voormalig directeur Gemeentewerken krijgt werkstraf
ingevoerd op 1-12-2004
Het openbaar ministerie (OM) heeft tegen de voormalig directeur gemeentewerken van Hoorn een werkstraf van 180 uur geëist voor het aannemen van giften in ruil voor gunningen. De officier van justitie eiste voor de rechtbank bovendien vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. A. is een van de zes ambtenaren die het OM vervolgt in de bouwfraudezaak.
De Telegraaf verwoordde het aldus:
Ambtenaar moet werkstraf krijgen voor aannemen giften
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen de voormalig directeur gemeentewerken van Hoorn, de 62-jarige J.E.A.(Alsema), een werkstraf van 180 uur geëist voor het aannemen van giften in ruil voor gunningen. Officier van justitie A. Zwaneveld eiste voor de rechtbank in Rotterdam bovendien vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. Ook wil zij terugvordering van het persoonlijk gewin van de oud-ambtenaar, dat volgens haar neerkwam op meer dan 100.000 gulden (ruim 45.000 euro).
A. is een van de zes ambtenaren die het Openbaar Ministerie vervolgt in de bouwfraudezaak. Volgens justitie heeft hij giften aangenomen van het Groningse bouwbedrijf Koop Tjuchem in ruil voor onder meer het gunnen van baggerwerk in de Grashaven. De ambtenaar kreeg onder meer een Renault Espace.
A. ontkende de zaken zoals de officier die voorstelde: ”Ik heb aanbestedingen altijd overlegd met de vakwethouder en ik heb Koop nooit bevoordeeld boven andere aannemers. Ik ben het niet eens met de verwijten van justitie omdat deze zaken gewoonweg niet hebben plaatsgevonden.” Zijn advocaat G. Brusche bepleitte op alle aanklachten in de dagvaarding vrijspraak. Over de aankoop of het cadeau krijgen van de auto wilde A. niets loslaten.
In 2001 liet de gemeente Hoorn onderzoek doen naar de vermeende bouwfraude. Daaruit bleek dat de directeur gemeentewerken een graag geziene gast was op feestjes en bij gezellige etentjes met bouwers en ambtenaren. Het onderzoek bracht geen harde bewijzen boven tafel van ambtelijke of bestuurlijke corruptie. Het aantal ambtenaren dat echt over de schreef ging was te tellen op een hand, concludeerden de onderzoekers. A. zou een van hen zijn geweest.
Uiteindelijk heeft de bouwfraude A. zijn baan gekost. In oktober oordeelde de rechtbank in Alkmaar dat de gemeente hem op straat mocht zetten.
De rest van de week is de rechtbank in Rotterdam nog bezig met de bouwfraude. Woensdagmorgen staat een ambtenaar van de provincie Zuid-Holland terecht. Hij ontving volgens justitie een buitenboordmotor. ’s Middags volgt een rijksambtenaar die een Volkswagen Passat en onderhoudsbeurten aan de auto cadeau zou hebben gekregen. In ruil daarvoor moest hij volgens justitie lobbyen voor Koop Tjuchem om orders voor wegenaanleg te krijgen. Vrijdag moeten twee ambtenaren en een werknemer van een aannemer voor de rechtbank verschijnen.
De rechtbank doet in de zaak tegen A. 14 december uitspraak.