VVD: ”Geen woningbouw op Hoorn80”

ingevoerd op 9-11-2004


De VVD-Hoorn heeft afstand genomen van een van haar eigen programma punten.
De liberalen zijn tot de conclusie gekomen dat het weinig zinvol is om voor de korte of middellange termijn te spreken of na te denken over woningbouw op het industrieterrein Hoorn80. Redenen voor deze standpuntwijziging zijn tweeledig: enerzijds is er het gebrek aan vestigingsruimte voor bedrijven en anderzijds is er de behoefte aan duidelijkheid bij de thans op het industrieterrein gevestigde ondernemers.

Bij de opstelling van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 is er in het programma opgenomen dat Hoorn80 op termijn beschikbaar zou moeten komen voor woningbouw. Het punt is destijds opgenomen vanuit de verwachting dat er meer ruimte voor bedrijfsterreinen in en om Hoorn beschikbaar zou komen. Zo was destijds nog heel nadrukkelijk in beeld dat het gebied Westfrisia Noord, op het grondgebied van de gemeente Wognum, ter beschikking zou komen. Met de vaststelling van het nieuwe streekplan Noord-Holland-Noord door Provinciale Staten is duidelijk geworden dat dit terrein voorlopig niet ontwikkeld zal gaan worden. Pas als het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Jaagweg in de gemeente Westerkoggenland vol raakt komt Westfrisia Noord weer in beeld.

Aangezien er in Hoorn zelf zeker geen ruimte is om de bestaande bedrijven op Hoorn80 uit te kunnen plaatsen, nog afgezien van de kosten die dit met zich mee zou brengen, acht de VVD Hoorn het niet zinvol dit programmapunt te handhaven. Mocht de situatie in de verdere toekomst veranderen, maar dan spreken we over ten minste 2 à 3 bestuursperiodes, dan is het aan de schrijvers van het partijprogramma van dat moment om het punt al dan niet opnieuw op te nemen.

Voor wat de komende 10 à 15 jaar betreft is het wat de huidige fractie betreft niet meer opportuun om hierover te filosoferen. Door met deze standpuntwijziging naar buiten te komen wil de fractie van de VVD ook tegemoet komen aan de wens van de ondernemers op Hoorn80 om vooral duidelijkheid te verschaffen en op te houden met praten en nadenken over een functiewijziging van het gebied.

Het is nu zaak voor ondernemers en gemeente om gezamenlijk te werken aan de optimalisering van Hoorn80, een goed bedrijventerrein voor bestaande en mogelijk nieuwe ondernemers. Met de vorige week aangekondigde maatregelen ten aanzien van het riool en de groenvoorzieningen is weer een goede stap in de juiste richting gezet,