Filmavonden vanwege dodenherdenking en bevrijding
ingevoerd op 21-4-2009
HOORN- Filmhuis Hoorn, Stichting Oosterkerk en Comité 40-45 organiseren net als vorig jaar drie speciale filmavonden in de Oosterkerk, Grote Oost 58, 1621 BX Hoorn, ter gelegenheid van de dodenherdenking en de viering van de bevrijding.
Op het programma staan drie zeer verschillende films: op 3 mei: OORLOGSWINTER, de geslaagde en met prijzen overladen film naar het boek van Jan Terlouw, regie Martin Koolhoven.
Op maandag 4 mei, in aansluiting op de Stille Tocht door de binnenstad van Hoorn: SOPHIE SCHOLL, DIE LETZEN TAGE, regie Marc Rothemund. De film doet op indrukwekkende wijze verslag van de laatste levensdagen van de jonge Duitse studente Sophie Scholl door haar verzet tegen het Nazi-regime symbool is geworden van vreedzaam verzet tegen overheersing van geweld en onderdrukking,
Op 5 mei tot slot de klassieker THE GLENN MILLER STORY, regie Anthony Mann, swing voor jong en oud. Glenn Miller werd beroemd als Amerikaans jazzmuzikant, bandleider, trombonist én componist. In 1942 nam Glenn Miller dienst bij de United States Army en werd tot kapitein benoemd. Hij werd orkestleider van de Army Air Force Band met als taak optredens te verzorgen voor de Amerikanen die overzee vochten in de geallieerde strijdkrachten. Met zoete swingmuziek maakte hij het verscheurde leven van de soldaten draaglijker.
Entreeprijs en reserveren
De Oosterkerk is elke avond geopend vanaf 20.00 uur. Aanvang van de film is ongeveer 20.45 uur, als het voldoende donker is. De entreeprijs is € 10,-., kaartverkoop bij de ingang van de kerk. Reserveren is mogelijk vanaf 20 april via www.filmhuishoorn.nl Gereserveerde kaarten moeten worden opgehaald voor 20.30 uur, na dit tijdstip worden de kaarten verkocht aan belangstellenden.
Voor verder inlichtingen: Filmhuis Hoorn: 0229 – 23 22 96 / info@filmhuishoorn.nl.
Website: www.oosterkerkhoorn.nl www.comite4045.nl www.filmhuishoorn.nl
Dodenherdenking in Hoorn
Hoorn herdenkt de 4e mei om 20.00 uur bij het Monument voor de Grote kerk op het Kerkplein aansluitend aan de Stille Tocht. U bent van harte uitgenodigd om de Stille Tocht mee te lopen. Deze begint om 19.25 uur bij Schouwburg het Park aan de Westerdijk.
Achtergrond Stille tocht
Op 4 januari 1945 werden op het Kerkplein 5 onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd. De 5 mannen werden vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam naar Hoorn gebracht. De Stille Tocht volgt de route van de gevangenen door Hoorn. Op het Kerkplein, waar de Stille tocht eindigt, werden de gevangenen geëxecuteerd, staande tegen de muur van de Grote Kerk. Het monument in de muur van de kerk werd in 1947 ter nagedachtenis geplaatst en onthuld door de echtgenote en dochter van een van de gefusilleerden.
De executie vond plaats ter vergelding voor het door het verzet neerschieten van de Nederlandse SS-Rotenführer George Herlee. Herlee was één van de beruchtste jagers op onderduikers in de Kop van Noord Holland. Vele slachtoffers had hij al opgespoord. De meesten kwamen terecht in gevangenissen als het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Overleefde men de martelpraktijken dan werd men daarna veelal geëxecuteerd in de duinen. Herlee werd door het verzet in de toenmalige kapperszaak aan de Nieuwstraat in Hoorn doodgeschoten.
Handjes
In 1990 zijn langs de route ter van de Stille Tocht beelden geplaatst, de zogenaamde Handjes. Deze beelden van kunstenaar Truus Menger dragen de veelzeggende namen: Afscheid, Woede, Wanhoop en Steun.