Nieuwe restauratieregeling dreigt kleinere stichtingen Stadsherstel buitenspel te zetten
ingevoerd op 17-10-2004
Als staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur vasthoudt aan het Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten, dat in 2006 van kracht wordt, betekent dat mogelijk de doodsteek voor kleinere stichtingen Stadsherstel. Niet alleen is voor alle stichtingen Stadsherstel als categorie “overige eigenaren” een aantal jaren geen subsidie beschikbaar, kleinere stichtingen stadsherstel zoals de Stichting Stadsherstel Hoorn zullen door de nieuwe regels helemaal niet meer erkend worden en daardoor nauwelijks meer in aanmerking komen voor subsidie. Dat zei de Hoornse wethouder van Cultuur Roger Tonnaer vandaag tijdens de presentatie van het boek 30 jaar Stadsherstel, met het oog op de stad van morgen in Hoorn
In zijn toespraak ging de Hoornse wethouder van Cultuur in op de gevolgen van het nieuwe Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten (de zogenoemde BRIM-regeling). Dit nieuwe stelsel voor de monumentenzorg, met bijbehorende subsidieregelingen, wordt op 1 januari 2006 van kracht. De subsidieregeling kent drie categorieën eigenaren: woonhuisbezitters, eigenaren van kerken en “overige eigenaren”. Deze laatste categorie zal blijkens een brief van de staatssecretaris in een tijdsbestek van zes jaar moeten instromen. “Voor mij betekent dit: enige jaren geen subsidiemogelijkheid”, aldus de heer Tonnaer.
Nog erger vindt hij het dat alleen restauratie-instellingen die minimaal 25 monumenten in beheer of eigendom hebben, aangewezen en dus erkend worden als restaurerende instelling. Dit is volgens de Hoornse wethouder bijna dodelijk voor kleine stichtingen stadsherstel. Omdat zij drijven op enthousiaste en op restauratiegebied deskundige vrijwilligers, kiezen deze stichtingen ervoor om te restaureren en niet om te beheren. Zij kopen monumenten op, restaureren ze en verkopen ze weer. Zo heeft de Stichting Stadsherstel Hoorn met zo’n tien vrijwilligers de afgelopen dertig jaar 42 restauratieprojecten gerealiseerd: 127 woningen/appartementen, 3 winkels en bedrijfspanden, 3 restaurants, 1 kapel, 1 stolpboerderij, 1 hofje, 1 waterpomp, 1 huisartsenpraktijk, 2 historische tuinen, 1 hek en 2 stijlkamers.
Voor een grote monumentenstad als Hoorn, die met 367 rijksmonumenten, 250 gemeentelijke monumenten en een beschermd binnenstadsgezicht met 2.700 panden tot de 25 grootste monumentensteden van Nederland behoort, zijn de inspanningen van de stichting Stadsherstel van onschatbare waarde, hield Tonnaer zijn gehoor voor. “Juist bij afnemende subsidies moet je als overheid optimaal gebruik maken van het potentieel in de samenleving”, vindt Tonnaer.
Tijdens de bijeenkomst in Hoorn overhandigde voorzitter mevrouw Rita Bax van de Stichting Stadsherstel Hoorn het eerste exemplaar van het boek 30 jaar Stadsherstel, met het oog op de stad van morgen aan de voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, mr. Pieter van Vollenhoven.