1.228.000 euro nodig voor Stoomtram
ingevoerd op 30-10-2008
De gemeenteraadsleden van Hoorn en Medemblik kregen woensdagavond het bedrijfsplan van de Museumstoomtram gepresenteerd. Het plan laat zien dat de stoomtram de potentie heeft om blijvend een serieuze bijdrage te leveren aan het toeristisch - culturele product van de regio. Redding van de stoomtram is reëel en haalbaar. Daar is wel een grote inspanning van de betrokken gemeenten en de provincie voor nodig. Zij moeten 1.228.000 euro op tafel leggen.
Ook is er een stevige ingreep in de organisatie nodig. De colleges zijn bereid de benodigde inspanningen te leveren. Ook de Museumstoomtram staat achter dit bedrijfsplan. De gemeenteraden bepalen uiteindelijk of ze op basis van het bedrijfsplan de stoomtram willen financieren. In november staat het onderwerp ter bespreking in de raadscommissies van Hoorn (11 november) en Medemblik (17 november). Op 18 november en 1 december nemen de raden een besluit.
Het bedrijfsplan, dat in opdracht van de colleges van Hoorn en Medemblik is gemaakt, bevat de volgende speerpunten:
Organisatorisch
• De organisatie, die nu bestaat uit een aantal (beheers)stichtingen en een exploitatiemaatschappij, moet worden teruggebracht tot één geïntegreerde stichting. Dit zorgt voor een transparante bedrijfsvoering en maakt het houden van toezicht eenvoudiger.
• Er moet een nieuwe Raad van Toezicht komen die werkt volgens de Code Cultural Governance. Hiervoor zal een aantal zwaargewichten worden benaderd. De huidige bestuurders van de Museumstoomtram zijn hiermee akkoord.
• Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is bereid om een herstructureringsmanager te leveren die de nieuwe organisatiestructuur kan gaan invoeren.
• Het karakter van de stoomtram als vrijwilligersorganisatie moet worden bewaakt. De Museumstoomtram is de grootste vrijwilligersorganisatie op dit gebied in Nederland en de medewerkers leveren een geweldige prestatie.
Financieel
• Er is een eenmalige financiële injectie van 1.228.000 euro nodig van gemeenten en provincie om de vermogenspositie van de museumstoomtram weer gezond te maken.
• De colleges van Hoorn en Medemblik zijn bereid daaraan respectievelijk 307.000 euro en 147.360 euro bij te dragen. De colleges willen de provincie Noord-Holland vragen 50 procent bij te dragen van het totaal benodigde bedrag.
• De BankGiro Loterij heeft ingestemd met het voorstel van de Museumstoomtram om een deel van de bijdragen aan te wenden voor de benodigde financiële herstructurering. Voor het resterende bedrag worden de overige West-Friese gemeenten, en in het bijzonder Enkhuizen, gevraagd bij te dragen.
• Hoorn en Medemblik moeten het te verwachten tekort van de stoomtram voor 2008 voor hun rekening nemen (totaal 343.000 euro) en de kosten voor invoering van het nieuwe bedrijfsplan (totaal 90.000 euro). Een deel van deze bedragen is al door de raden beschikbaar gesteld.
• Vanaf 2009 is een totaalbedrag van 383.500 euro nodig als jaarlijkse gemeentelijke bijdrage in de exploitatie van de stoomtram. In het bedrijfsplan wordt ervan uitgegaan dat dit bedrag wordt opgebracht door Hoorn en Medemblik.
Op het gebied van samenwerking
• De stoomtram moet na gezondmaking op zoek gaan naar partners in bedrijfsleven, overheid en cultuur. Hierbij wordt de nieuwe Raad van Toezicht de verbindende factor.
• Een grote en belangrijke strategische partner heeft onder voorwaarden verklaard bereid te zijn een alliantie aan te gaan met de stoomtram na de invoering van het bedrijfsplan.
Missie en strategie
Componenten die volgens het bedrijfsplan in de nieuwe missie van de Museumstoomtram moeten terugkomen zijn: een authentieke historische Hollandse reisbeleving, voor een breed publiek, educatief aantrekkelijk en zo veel mogelijk door vrijwilligers gerund. De organisatie moet de hoogste prioriteit geven aan het invoeren van een nieuwe marketingstrategie om nog meer publiek te trekken. Te denken valt aan: uitbreiden van samenwerking met collega-instellingen gericht op wederzijdse promotie en combinatieaanbiedingen, uitbreiden van educatieve (school-) arrangementen, uitbreiden van groepsarrangementen en bedrijfsuitstapjes, actievere marketing richting Museumjaarkaarthouders.
Wethouders Cees van de Maat (Hoorn) en Louw Jan Zwagerman (Medemblik) zijn blij met het bedrijfsplan. ‘Het plan pleit voor een echt structurele aanpak van de problemen en het laat zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om de stoomtram er blijvend bovenop te helpen. Hiermee kunnen we de stoomtram behouden als belangrijke toeristische attractie in de regio.’
Basis
De basis voor het bedrijfsplan is de koers die de gemeenteraden eerder als voorwaarde voor hun bijdrage hebben gesteld. Dit betekent dat de museale activiteiten ten dienste staan van de exploitatie van de toeristische trein. Het museale karakter blijft behouden, maar de invulling van het museale wordt bepaald door de mogelijkheden in het toeristische vervoer. Deze richting was geadviseerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Andersson Advies, omdat dit op de langere termijn het beste perspectief geeft voor een goede bedrijfsvoering en de continuïteit van de Museumstoomtram.