West-Friesland wil overgangsjaar voor ombuiging AWBZ

ingevoerd op 27-10-2008

Het kabinet wil de aanspraak op de begeleidingsfunctie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) aanscherpen. Verwacht wordt dat bijna 30% van de cliënten hun begeleiding hierdoor verliest. Het kabinet wil dat gemeenten per 1 januari 2009 deze mensen via de Wmo ondersteunen. Omdat er nog veel onduidelijkheden zijn en gemeenten hier nog niet op zijn ingericht, hebben de negen West-Friese gemeenten de Tweede Kamer verzocht om 2009 als overgangsjaar te gebruiken voor de ombuiging van de AWBZ naar Wmo.
 
Op Prinsjesdag heeft het kabinet haar nadere plannen voor ombuigingen in de AWBZ gepresenteerd. Zij wil de aanspraak op begeleidingsfunctie van de AWBZ aanscherpen. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) gaat landelijk zo’n 200.000 cliënten opnieuw indiceren. Door de scherpere criteria zal naar verwachting bijna 30% zijn of haar begeleiding geheel verliezen. Dit betekent niet dat deze cliënten geen hulp of begeleiding meer nodig hebben. Zij worden dan geacht hun eigen verantwoordelijkheid te nemen al dan niet met steun uit de omgeving of van de gemeente.

Het ministerie wil de maatregel per 1 januari 2009 invoeren. Mensen die niet meer in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit de AWBZ kunnen vanaf dan een beroep doen op gemeentelijke voorzieningen via de Wmo. Op dat moment is echter nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat, welke voorzieningen zij nodig hebben en wat de kosten daarvan zijn. Ook is dan nog niet bekend wat de financiële vergoeding van het ministerie aan de gemeenten zal zijn. Gezien het korte tijdsbestek is het voor de gemeenten niet mogelijk om op 1 januari ingericht te zijn op de nieuwe stroom cliënten.

Door overhaast aanscherpen van de aanspraak op begeleiding vanuit de AWBZ wordt in West-Friesland een zwaarder beroep gedaan op mantelzorgers. Hierdoor lopen de mantelzorgers zelf een groter risico op gezondheidsklachten en werkuitval. Bovendien is in kleine dorpen en op het platteland door het wegvallen van professionele ondersteuning het risico op isolement levensgroot aanwezig. Ook West-Friese jongeren met een alcohol of drugsprobleem worden kwetsbaarder. Als voor deze groep professionele begeleiding wegvalt is het risico groot dat zij terugvallen in hun verslaving met alle gevolgen van dien.

De negen West-Friese gemeenten stellen het belang van de cliënten voorop en willen niet dat zij de dupe van de nieuwe maatregel worden. Daarom hebben de West-Friese gemeenten de Tweede Kamer verzocht eerst een overgangsjaar te hanteren. In dat overgangsjaar kan in beeld worden gebracht wie wel en wie geen recht heeft op begeleiding vanuit de AWBZ en kunnen gemeenten hun beleid bepalen. In 2010 kunnen gemeenten de cliënten die hun begeleiding verliezen dan op een adequate manier opvangen.